Hírek Makó

Flashmobbal ünnepli Makó a nemzeti összetartozás napját

Egy országos kezdeményezéshez csatlakozva zenés flashmobbal ünnepli a város a nemzeti összetartozás napját június negyedikén.

 – 99 évvel ezelőtt történt az a békediktátum aláírás, amely meghatározta Magyarország, és városunk történelmét. Ha a költő szavaival kellene elmondanom, akkor ez volt országunk nagypénteke, merthogy keresztre feszítették a nemzetünket – idézte fel Szikszai Zsuzsanna. A könyvtár és a múzeum igazgatója továbbá elmondta: június negyedikén erre emlékezünk, és 2010 óta a nemzeti összetartozás napját is ezen a napon ünnepeljük.

– Azt gondolom, hogy majd száz év távlatából, nem keserűséggel és nem valami irredenta gondolkodásmóddal, hanem arra kell gondolnunk, hogy a határok nem tudnak bennünket elválasztani, bárki bárhol lakhat, bármilyen lakcímen lehet, ő magyar, és a magyarságunkat megtartjuk, erősítjük, és erre a napra, június negyedikén itt a városunkban is meg fogunk emlékezni mint minden évben, és én azt gondolom, hogyha máskor nem, évente egy nap meg kell tegyük – hangsúlyozta.

– Makó Város Önkormányzata egy országos kezdeményezéshez csatlakozik, ezúton valóban egy rendhagyó megmozdulás, egy úgynevezett flashmob keretében fogjuk megünnepelni nemzeti összetartozásunk ünnepét, amely a makói összetartozásunkat is fogja szimbolizálni azáltal, hogy több művészeti csoport is részt fog venni ebben az eseményben – mondta el Tóth Zsolt. A szervező kiemelte: Szarka Tamás Kossuth-díjas zeneszerző Kézfogás című dalát fogják előadni, közreműködik a Dr. Mihálka György Vegyeskar, a Makói Magán Zeneiskola fúvós zenekara és a Bartók gyermekkórusa, illetve a zeneiskola vonós tanszakának növendékei és tanárai is.

A budapesti kezdeményezésű zenés flashmobot követően Dr. Zombori István történész, nyugalmazott múzeumigazgató mond beszédet, majd ezt követően még egyszer előadják a dalt. Az érdeklődőket június negyedikén, kedden negyed kilencre várják a Korona előtti I. Világháborús Hősi Emlékműnél próbára, az esemény fél kilenckor veszi kezdetét.