Makó Színes

Makói gyerekekkel sütött együtt Paskó atya

Paskó Csabának gasztropapként sikerült egy új műfajt és vele közösséget teremteni. A kelebiai plébános nem csak hivatását látja el, de remekül főz és még kórust is vezet. Május 24-én a makói görögkatolikusokhoz látogatott és új szakácskönyvének ételeiből készített finomságokat a gyerekekkel.

Igazán sokoldalú személyiség Paskó atya, aki már egészen fiatalon pap vagy szakács akart lenni. Mindkét álma teljesült és emellett még zenei terveit is valóra váltotta, jelenleg a szabadkai egyházmegye zenei igazgatója, a székesegyház karnagya, aki zeneiskolában tanárként is dolgozik. Tíz esztendeje plébános Alsó-Kelebián, ahol a közösségépítés részeként kezdett el komolyabban a gasztronómiával foglalkozni; szakácskönyve jelent meg, főzőműsorok készítésére kérték fel és egyre többen érdeklődtek a tevékenysége iránt. Folyamatosan képezte magát, mesterkurzusokat végzett, számos elismerés mellett a magyar gasztronómia nagykövetévé is vált és tavaly egyéniben a szakács világbajnokság második helyezettje lett. – Maximalista vagyok mindenben és őszintén hiszem, hogy a mandulával töltött csoki golyóval is lehet magasabb célokat szolgálni. Jól össze tudom hangolni a feladataimat – értékelt az atya, aki a plébániáján tapasztalta meg, hogy a gyerekek szeretik a konyhai tevékenységeket és szívesen vonódnak be a főzésekbe. – Ez a felismerés tudatosította bennem, hogy mennyire fontos a családok életében is a közös ételkészítés és inspirált egy sokoldalú szakácskönyv megalkotására, ami kicsik és nagyok számára ad ötleteket, élményeket – összegzett a szerző, akinek kötete nemrég jelent meg.

 

 Paskó atya makói látogatásán pizzát és muffint készített a köré gyűlt lelkes gyermeksereggel. Egyikük, Biró Kata elárulta, otthon gyakran tevékenykedik a konyhában. – Szoktam anyának segíteni zöldséget darabolni és a palacsintatésztát keverni. Szeretek enni is, kivéve a paradicsomlevest – tudtuk meg a második osztályos diáktól, aki társaival együtt mérte és adagolta az ételek hozzávalóit Paskó Csaba irányításával a görögkatolikus parókián.

– A gyermeknap kapcsán meg akartuk ajándékozni a kicsiket egy érdekes programmal, amire szívesen jönnek a szüleikkel együtt. Nagyon szépen formálódik az egyházközségünk élete, amelyben egymásra találunk, közösen imádkozunk és utána az asztalhoz is együtt ülünk – fogalmazta meg gondolatait a házigazda Biró István parókus atya.

navigate_before
navigate_next