Hírek Térség Top

Felavatták a nagyéri kilátót

Vagy ahogy helyben emlegetik a Tovalátót. Az avatón Lázár János országgyűlési képviselő, és Lőrincz Tibor, a község polgármestere mondott köszöntőt, Körmendi János idézte fel az egykori Zöldi malom történetét. A képen: a nemzetiszín szalagot Lázár János, Körmendi János és Lőrincz Tibor vágták át.

Szokolai Dongó Balázs, a kilátó tetejéről játszott tárogatójátékával teremtett hangulatot a nagyéri kilátó, vagy ahogy a helybéliek nevezik: tovalátó mai átadóján.

Lőrincz Tibor a község polgármestere köszöntőjében elmondta: összesen tíz helyszínből álló turisztikai fejlesztés készült el Nagyéren, melynek csak egyik eleme a tovalátó, azaz az egykori Zöldi malom kéményéből kialakított 25 méter magas kilátó, melyen 130 millió forintos támogatásnak köszönhetően építtetek. Az önkormányzat a falusi turizmusban látta meg tíz esztendővel ezelőtt a kitörési pontot, ezért valósít meg azóta fokozatosan ilyen jellegű beruházásokat. A kilátóhely mellett még számos egyéb program várja a községbe érkezőket. Az önkormányzat által üzemeltetett szálláshely, a Zöld Béka nagyon népszerű, ahogy marosháti gyalogtúra útvonal, az agroturisztikai központ a kisállat simogatóval, az alkotó ház is, de szerveznek lovas kocsis kirándulásokat és biciklitúrákat is. A térség természeti csodákban is bővelkedik, s ezt is kihasználják a nagyériek, illetve a szomszédos településeken élők is.

Hallgassa meg Lőrincz Tibor polgármester köszöntőjét:

Körmendi János, a Zöldi malomról és a Zöldi családról adott részletes történelmi áttekintést, kiemelve, hogy a család annak idején kis településen is mert vállalkozni, előbb szélmalmot üzemeltetett, majd gőzmalmában őrölték meg a gabonáz, s innen vitték szerteszét az itt készült lisztet, abban a korszakban, melyben a magyar malomipar világelsőnek számított.

Hallgassa meg személyes élményeit felidéző gondolatait:

Lázár János köszöntőjében gratulált a falu újjáépítéséhez minden nagyérinek. – Nagy kérdés az, hogy egy ilyen közösségben mit lehet tenni annak érdekében, hogy a falu polgárai itt maradjanak, jól érezzék magukat és Nagyér még jobb hely lehessen. Tiszteletreméltó példát mutat a község elöljárósága, a polgármester és a képviselő-testület hosszú ideje szövetségeseivel és barátaival, hogy ezt a falut újjá lehessen szervezni. Mégpedig abból próbálunk boldogulni, amink van, nem ötletet importáltak, nem hoztak elő különleges kezdeményezéseket, hanem körbenéztek, számba vették azt, hogy mijük van és azzal próbálnak boldogulni, amit a jó isten ennek a községnek adott. Ez pedig elsősorban az a természeti, gazdasági környezet amiben élünk. Ennek a programnak ez a kilátó egyik látványos eleme. Tovalátni innen valóban – mondta.

Hallgassa meg Lázár János teljes köszöntőjét:

A tovalátó lépcsősora elő kifeszített nemzetiszín szalagot Lázár János, Körmendi János és Lőrincz Tibor vágták át, majd fel is mentek a kilátóra. Az ünnepség végén, melyen kecskedudán Szokolai Balázs játszott, Vass Jánosné Valika szavalta el Hazavárnak című versét.

navigate_before
navigate_next

A kilátóavató egyébként része volt a Nagyéri sokadalom című programnak, melyet veterán autós és motoros felvonulás, pörköltfőző verseny, tűzoltó bemutató és játék kézműves vásár majd este utcabál színesített.