Színes Térség

850 zarándok imádkozott Óföldeákon

Az idén is május utolsó szombatjára hirdetett közös találkozót Óföldeákra a Szeged-Csanádi Egyházmegye. A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hangoló alkalomra harminc településről keltek útra a hívek. Az ünnepi szentmisét dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök mutatta be.

A találkozás, a közösségépítés és a lelki töltekezés céljával szerveztek ezúttal is zarándoklatot május 25-én Óföldeákra, a település középkori, gótikus erődtemplomához. A jövő évi, Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületi eseménye az idén is sokakat vonzott a kerület plébániáiról. A„Keljünk útra, hogy életet merítsünk” felhívásra autókkal, buszokkal, Makóról kerékpárral és gyalog is érkeztek hívek.

navigate_before
navigate_next

A földeáki indulási pontról kicsik és nagyok az apostolok lábán, vagyis gyalogszerrel tették meg a mintegy hét kilométeres távolságot a Szűz Máriának, a Keresztények Segítségének szentelt ősi helyhez. Az énekes és imádságos út közben négy állomáson tartottak rövid elcsendesedés mellett elmélkedéseket, amelyeknek témái az elindulás, az út, az élet és a forrás voltak.

navigate_before
navigate_next

Utóbbit maga az óföldeáki templom és környező tere jelentette. Itt a közös ebédet követően a szegedi Karolina iskola diákjai adtak zenés műsort, majd a Csergő banda koncertezett. A napon szentségimádást is tartottak és egész délután szentgyónási lehetőség is volt. A Mária Litániát követően szabadtéri szentmisére került sor, amelynek főcelebránsa dr. Kiss Rigó László volt. A főpásztor szentbeszédében Európa keresztény gyökereinek és a tudatosan vállalt kulturális értékeinek fontosságára hívta fel a figyelmet. Emellett hangsúlyozta a személyes, élő kapcsolat jelentőségét az élő Krisztussal. – Közösséget akar teremteni és velünk lenni, ennek kiemelkedő eszköze az Eucharisztia és a szentmise. Ezáltal tudunk kovászai lenni családjainknak, plébániáinknak, településeinknek és hazánknak is – emelte ki a megyéspüspök. A program zárását követően lelkileg gazdagodva haladtak tovább a résztvevők életük és hitük útján.

navigate_before
navigate_next