Hírek Makó

Új tapasztalatokat és élményeket szereztek a francia cserediákok a Galambban

Háromhetes gyakorlatát töltötte 11 francia diák a Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Az utolsó napon közös pizzasütéssel és kvízzel búcsúztak a escatalensi vendégektől, az igazgató pedig portálunknak elmondta: szeretettel várják a makói diákokat.

A két iskola kapcsolata mintegy fél évvel ezelőtt kezdődött, amikor is a szegedi születésű Halasi Szilvia – aki a francia iskolában oktat angol nyelvet – felkereste a makói iskolát, tudtuk meg Horváth Zoltántól. Mint elmondta, ennek az iskolarendszernek a tanulói rendszeresen járnak Magyarországon, az iskolavezetés pedig az interneten találta meg a Galambot, februárban az igazgató is ellátogatott Makóra.

Az Erasmus programban résztvevő 11 cserediák a három hét alatt a Galamb tankertje mellett Kiszomboron a helyi növénytermesztésbe és állattenyésztésbe is jobban betekinthetett, a hétvégéken pedig a Hagymatikumot és a Szegedi Vadasparkot is többek között felfedezhették. Mint Horváth Zoltán kiemelte: az ő iskolájuk is hasonló felszereltségű, ami egy nagyon fontos dolog, továbbá számukra is egy megerősítés ez, hogy jó úton járnak, ráadásul a cserediákoknak nagyon tetszettek a látottak.

A búcsúnapon sajttállal vendégelték meg a francia diákokat, de a vörösbor sem maradt el – tudtuk meg az igazgatótól, aki továbbá kiemelte: kultúrájukból adódóan ők 14 éves koruktól 2 dl vörösbort kapnak az iskolai ebédjükhöz is. Ezt követően közösen pizzát sütöttek, majd ajándék is várta a diákokat, illetve egy kvízt is tartottak, hogy ki tud többet a másik országáról.

M. Francis Guilhem, az MFR SUD AGROMAT – Campus Alternance igazgatója örömét és elégedettségét fejezte ki az itt töltött idő kapcsán. Mint elmondta, nagy tapasztalat volt ez a diákok számára, és nagyon sok élményt szereztek, a Galamb iskolával pedig szeretnék elmélyíteni a kapcsolatot, és a helyi diákokat is szeretettel várják.