Hírek Külföld

Sírva jelentette be lemondását Theresa May

Theresa May brit miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy június 7-én távozik a kormányzó Konzervatív Párt és a kormány éléről – tette közzé az Origo.

Theresa May június 7. péntekig marad a Tory-k elnöke, és addig marad miniszterelnök, amíg meg nem találják az utódját.

May a szigetország második női miniszterelnöke volt Margaret Thatcher után, de mint fogalmazott, biztosan nem az utolsó. Beszéde végén annyira elérzékenyült, hogy elsírta magát, majd vissza ment a Downing Street 10-be.

Theresa May közel 3 évig volt miniszterelnök, a Downing Street 10 előtt tartott pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy büszke az elért eredményeikre, amit még David Cameron kezdett el. Mint fogalmazott, biztos benne, hogy a konzervatívok meg tudnak újulni, végig tudják vinni a brexitet és szolgálhatják az embereket.

A távozó kormányfő úgy véli mindent megtett, hogy tiszteletben tartsa a 2016-os brexit népszavazás végeredményét, de azt mindig is nagyon fogja bánni, hogy sohasem tudta lezárni a kilépési tárgyalásokat. Theresa May háromszor próbálta meg keresztül vinni elképzeléseit a brit alsóházon, ám ez egyszer sem sikerült. Azt is hozzátette lemondásával kapcsolatban, hogy most egy új miniszterelnök a legfontosabb az országnak.

 

Forrás: Origo | Borítókép: archív fotó