Makó Publicisztika

Dilettáns Koalíció csinálni cirkusz

Elrontotta a szórólapterjesztést végző cég a szavazókörök változásáról szóló tájékoztatást, a helyi DK egy pillanat alatt rárepült az ügyre a politikai haszonszerzés reményében. Nem sikerült.

 

Dilettáns: (latin eredetű delectare, jelentése: “önmaga örömére”) olyan személyt jelöl, aki hozzá nem értő módon művel valamely művészeti vagy tudományágazatot.

Történt, hogy az önkormányzattal szerződésben álló szórólapterjesztéssel foglalkozó cég rosszul kezelte a megkapott címlistát, ezért a négy makói szavazókör áthelyezéséről tájékoztató kiadványok közül több olyan utcába jutott, ahová nem kellett volna. A Helyi Választási Iroda vezetője ezt észlelve többek között portálunkon keresztül is újra tájékoztatta a lakosságot arról, hogy kiket érint a változás és kiket nem.

Telt múlt az idő, és egyszer csak landolt a virtuális postaládánkban a helyi DK konteógyártósoráról kiszabadult közleménye, amelyet kérésüknek megfelelően változtatás nélkül közölni szíveskedünk.

 

Kubatov lista alapján dezinformálják a választókat? 

A Demokratikus Koalíció választókerületi elnöksége megdöbbenve tapasztalta, hogy félretájékoztatták a makói választókat. Az önkormányzat ugyan vállalta a felelősséget, de a hivatalos tájékoztatás a város honlapján nem elérhető. Eddig csak a Fideszhez közelálló sajtóból értesülhettek a lakók a hibáról, miszerint ellentmondásos információkat kaptak arról, melyik szavazókörben kell szavazniuk. 

De vajon véletlen vagy szándékos hibáról van szó? Egyre többen ugyanis arról számolnak be, hogy egy utcán belül se került minden postaládába félretájékoztató. Rövid beszélgetést követően kiderült, az ellenzéki szavazók postaládájába került szórólap! Felmerül tehát a kérdés! Vajon Kubatov lista alapján dezinformál a Fidesz? 

A választással kapcsolatos minden tájékoztatást névre szólóan kell kiküldeni annak érdekében, hogy a választás tisztaságát megőrizzük! Még ki se nyitottak a szavazókörök, a makói választást máris besározták!

Éppen ezért kérünk mindenkit, hogy a névre szóló levélben szereplő szavazókörben adják le szavazatukat. Május 26-án arról is döntünk, hogy lesz-e Magyarországon tiszta választás! 

Mucsi Tamás

Csongrád 4. OEVK elnöke

 

 

A terjesztő cég által elkövetett hiba nyilván nem kérdés, az esetlegesen érintett választópolgárok bosszankodása is jogos, akik között, már csak  szavazótáborok méretei közötti igen nagy különbség miatt is több „kormánypárti” kell legyen, mint „ellenzéki”.

De hacsak nincs makói Mucsi-lista az ellenzéki szavazókról, akkor ugyan honnan lehetne tudni „rövid beszélgetés után”, hogy pont az ő postaládájukba került? És csak oda. Ja, hogy Mucsi Tamás csak ellenzéki szavazóval beszélt? Ez mindent megmagyaráz. Lehet, kéne mással is, és akkor nem ott állna az a százalék, ahol…

Egyébként meg, ha valaki kíváncsi arra, hogy egészen pontosan mi is történt, akkor megtudhatja a Helyi Választási Iroda alábbi, elég részletes közleményéből.

De továbbmegyünk: vasárnap valakinek még így is segítségre lenne szüksége, forduljon nyugodtan hozzánk is bizalommal. Ígérjük segítünk. és ami a legjobb, még összeesküvés elméleteket sem kell hallgatniuk. Cserkész becsszó! Csak megmondjuk hova menjen, ha nem tudja.

 

A Nemzeti Választási Iroda 2019. április 5-ig központi értesítőt küldött ki minden választópolgárnak névre szólóan arról, hogy 2019. május 26-án, vasárnap az európai parlamenti választások során hol kell szavaznia. Mint korábban ismertettük, Makó város 23 szavazóköréből 4 szavazókör helye áthelyezésre került. A központi értesítőben már a módosított szavazókörök szerepeltek. Ehhez képest azóta változás nem történt, tehát Makó Város Helyi Választási Irodája is arra kéri a választópolgárokat, hogy a központi értesítőben szereplő szavazókör helyén adja le szavazatát.

A Helyi Választási Iroda a 4 szavazókör vonatkozásában, a napokban szórólapok útján is kívánta értesíteni az érintett lakosokat, ismét felhívva a változásra a figyelmet. Sajnálatos módon a szórólapok terjesztésével megbízott cég a címeket rosszul kezelte, ennek következtében olyan ingatlanokba is eljutottak ezek a szórólapok, melyeket nem érint a szavazókör áthelyezése.

Makó Város Helyi Választási Irodája 2019. május 9-én fordult megbízással az érintett cég felé európai parlamenti választási tájékoztató szóróanyagok terjesztése vonatkozásában.

Makó Város Helyi Választási Irodája négy féle szóróanyagot készített el, melyeket Makó város közigazgatási területén négy szavazókörben (4. szk.; 5. szk.; 17. szk.; 23. szk.) kérte terjeszteni. A megrendelés során a Helyi Választási Iroda mind a négy szavazókörre pontos címlistát készített; továbbá rendelkezésre bocsájtotta a körzethatárokat tartalmazó térképet; valamint a szavazókörökre lebontott terjesztendő darabszámot is megjelölte.

A cég egyik munkatársa a szóróanyagokat 2019. május 17-én, a délelőtti órákban időben átvette; a terjesztését ezt követően kezdte meg.

 Makó Város Helyi Választási Irodája felé 2019. május 23-án érkeztek (telefonos és személyes megkeresések útján) az első lakossági bejelentések. A bejelentéseket folyamatosan továbbították a cég kapcsolattartója felé. A bejelentések mindegyike a négy szavazókörön kívülről érkezett, azaz megállapítható, hogy nem a kiadott címlista szerint zajlott a terjesztés. A bejelentések tovább folytatódtak 2019. május 24-én, a mai napon. A telefonos és a személyes lakossági megkeresések mellett már a közösségi oldalakon is találkoztak felháborodásokkal a terjesztésre vonatkozóan, továbbá a települési képviselők, helyi pártok képviselői is folyamatosan panasszal éltek a Helyi Választási Iroda vezetője felé.

Makó Város Helyi Választási Irodája értetlenül áll a kialakult helyzet előtt, hiszen a megrendelés során a szükséges és kért információkat a cég rendelkezésére bocsájtotta.

A mai napon Makó Város Helyi Választási Irodájának vezetője felszólította a cég ügyvezetőjét az ügy mihamarabbi kivizsgálására, és a megrendelőnek nyújtott azonnali tájékoztatásra. A cég ügyvezetője azóta megtette a tájékoztatást, melyben elnézést kért a kialakult helyzetért, a belső vizsgálat során megállapították, hogy nem valósult meg a szórólapok megfelelő terjesztése.

Makó Város Helyi Választási Irodája a mai napon minden platformon igyekszik tájékoztatást nyújtani az érintett választópolgároknak. Ezt megtettük a helyi médiaorgánumokban (Csípős, Makó Híradó, Makói Városi Televízió, Délmagyar, Rádió7), valamint a tájékoztatás megtalálható Makó város hivatalos oldalán is.

Ezúton is szeretnénk hangsúlyozni, hogy minden választópolgár a központi értesítőben megjelölt szavazókörben jelenjen meg és adja le szavazatát. Akiben esetleg kétely merül fel ennek ellenére, hogy hol kell 2019. május 26-án, vasárnap szavaznia, természetesen a Makó Város Helyi Választási Irodájának munkatársai segítséget nyújtanak a 0662/511-820-as vagy a 0662/511-826-os telefonszámon. Továbbá minden szavazókörben a választás napján rendelkezésre fog állni egy utcajegyzék is, így ott a helyszínen is tájékozódni tudnak erről.

Kelt.: Makó, 2019. május 24.

 

Tisztelettel,

dr. Kruzslicz-Bodnár Gréta sk.

Makó Város Helyi Választási Iroda vezetője