Belföld Hírek

Lex Czeglédyt terjeszt az Országgyűlés elé a Fidesz

Az országgyűlési és Európai parlamenti képviselőjelölteket megillető mentelmi joggal kapcsolatos sorozatos ellenzéki visszaélések megakadályozása érdekében törvénymódosító javaslatot, mondhatni egy „Lex Czeglédyt” nyújt be az Országgyűlésnek a Fidesz korábbi és jelenlegi frakcióvezetője, Kósa Lajos és Kocsis Máté – írja a Magyar Nemzet.

Kósa Lajos elárulta, egy olyan törvénymódosítást tesznek le az Országgyűlés asztalára, amely kimondja, hogy egy képviselőjelöltet abban az esetben, ha ellene büntetőeljárás folyik valamilyen bűnügyben, és a vádemelés még azelőtt megtörtént, hogy képviselőjelöltként nyilvántartásba vették volna, akkor az adott bűnügyben ne illesse meg a mentelmi jog. Kiemelte, a „Lex Czeglédyt” még csütörtökön benyújtják, világossá téve, hogy amíg az ellenzék légből kapottan tolvajozik és korrupcióról beszél, addig a választásokat arra használják ki, hogy egy bűnözőt menekítsenek ki a büntetőeljárás alól, visszaélve a mentelmi joggal.

Nagyon szomorú, hogy miközben az európai parlamenti választások tétje az, hogy meg tudjuk-e állítani a migrációt, meg tudjuk-e védeni a magyar és az európai embereket, aközben az ellenzék a választást kihasználva azzal van elfoglalva, hogy egy bűnözőt menteget és véd. Egy olyan embert, Czeglédy Csabát, akit korábban már jogerősen különböző bűncselekmények miatt elítéltek, aki az MSZP-nek és Gyurcsány Ferencnek volt az ügyvédje, cége pedig szoros üzleti kapcsolatban áll Gyurcsánynéval. A Czeglédy-ügy jellegzetes tünete annak az ellenzéki magatartásnak, amely nem az országgal foglalkozik, hanem a saját súlyos, bűncselekménygyanús ügyeikkel és egy bűnöző védelmével. Most éppen a baloldal házi ügyvédjét akarják kihozni a bűnvádi eljárás alól.

A politikus hangsúlyozta, valamit tenni kell, mert az ellenzék megtörte azt a rendszerváltás óta működő szokásjogot, hogy választott képviselő, vagy nyilvántartásba vett képviselőjelölt mentelmi jogát minden esetben visszavonják, ha bűncselekményt követett el. Ez az első eset, hogy a komplett ellenzék egy bűnöző mögé állt – ismételte meg Kósa Lajos. A fideszes politikus arra is emlékeztetett, Czeglédy Csabát korábban már jogerősen elítélték adócsalásért, magánokirat-hamisításért és a számviteli rend megsértéséért, hasonló cselekedetekért, mint amikkel most is vádolják. Az a különbség, hogy a mostani ügy sokkal nagyobb, mint egy hatmilliárd forint értékű.

Úgy folytatta: „Az ellenzék most visszaélésszerűen használja a mentelmi jogot. Ha a „Lex Czeglédyt” nem nyújtanánk be és nem fogadnánk el, akkor ne legyen kétség, egy következő, esetleges időközi választáson is elindulna Czeglédy, hogy a büntetőeljárást megakassza. Vajon mit tudhat Czeglédy, az MSZP és Gyurcsány korábbi ügyeiben eljáró ügyvéd, Gyurcsányné üzlettársa, hogy ezt a visszaélést a teljes ellenzék bevállalja? Miért fontos nekik ennyire a volt szocialista önkormányzati képviselő? Mi lehet a magyarázat? Vajon hol landolhatott az elcsalt hatmilliárd forint? Vajon milyen politikai akciókban, azok finanszírozásában vehetett részt Czeglédy Csaba? Ezekre a kérdésekre a bírósági tárgyalás adhatott volna választ. De azt a mentelmi jog miatt meg kellett szüntetni. Egy biztos, hogy a „jobballiber” oldalon oly annyira kívánt teljes ellenzéki összefogás semmilyen ügyben nem tudott megvalósulni, csak egy bűnöző tisztára mosásában. Czeglédy nagy mágus, ő az egyetlen, aki össze tudta hozni a nagy összefogást – állapította meg Kósa Lajos.

A politikus reméli, hogy a „Lex Czeglédy” még az Országgyűlés nyári szünete előtt hatályba lép, hogy az esetleges további ellenzéki visszaéléseket a mentelmi joggal minél előbb meg lehessen akadályozni. Hozzátette, az ellenzéki pártok Czeglédy ügyében kifejezetten maffiaszerű működési jelleget mutatnak.