Hírek Színes

A mindennapok élő hagyománya is megjelenik a Rozsdamaró új lemezén

Hétfő este a szegedi JATE Klubban mutatta be a Rozsdamaró zenekar második nagylemezét, amely a Mély címet viseli.

A zenekar első lemeze 2004-ben jelent meg, azóta több változás is történt a formáció életében. A most megjelent, Mély címet viselő lemezük 15 darabból áll össze, a különleges zenei anyag pedig főként a pásztorok zenei hagyományához kötődik – tudtuk meg Nagy Gábortól.

A zenekar tagja portálunknak elárulta: néprajzkutatóként sokat jár terepen, különböző külterületi, családi gazdaságokban, juhászoknál, pásztorembereknél, és az ő zenei kultúrájukhoz hozzátartoznak a természetnek, az állatoknak a hangjai is, illetve mindenféle zajok, a kolompok, csengők és pergők hangjai, amely ad egyfajta zeneiséget az életükben – a lemez pedig ezt foglalja keretbe, természeti hangokkal, például legeltetés alatt felvételekkel együtt, elmesélve egy egész történetet.

A korongon juhászok is közreműködnek, az idősebb korosztályból is, köztük van, aki már a lemez megjelenését sajnos nem élhette meg.

– Pál Istvánnak hívták, ő egy nagyon kiemelt juhász ember volt, nagy személyiség, mivel ő volt az utolsó hagyományőrző dudás népművészet mestere. Én nagyon sokat tanultam tőle, meg jártam hozzá több éven keresztül – fogalmazott Nagy Gábor, aki 20 évvel ezelőtt készített vele felvételt, ahol közösen zenéltek.

navigate_before
navigate_next

– Próbáljuk közel hozni az emberekhez azt a dolgot, amiből mi táplálkozunk, tehát a lemeznek az üzenete az, hogy azokat az embereket szeretnénk megmutatni a közönségnek, akik nagyon közel álltak, vagy közel állnak hozzánk a mai napig, és ők egy példaképként vannak előttünk. Az ő zenei hagyományukat szeretnénk mi is minél jobban megismerni, illetve átadni az embereknek, ezért úgymond a kulisszák mögé is tekinthet a hallgató, mert megkapja az eredetit is, meg azt is, amit mi képviselünk ebből. Egy ilyen kapcsolatrendszert, kapcsolódási pontokat szeretnénk itt megjeleníteni ebben a lemezben – hangsúlyozta.

A hétfői lemezbemutatón nemcsak koncert, hanem táncház is várta a résztvevőket, ráadásul az est alkalmából a formáció kibővült két énekessel, Papp Lászlóval és Lajkó Leventével, akik a mai napig gyakorolják a pásztorkultúrát.