Hírek Térség

Turisztikával bővült a nyári diákmunka kínálata

Az elmúlt években jellemzően több mint ezer diák nyári foglalkoztatását támogatta a megyében az állam a kormányhivatalon keresztül. Idén 150 millió forint a keret, jellemzően 6 órás munkát vállalhatnak a fiatalok, amelyre a lakhely szerint illetékes Járási Hivatalban kell jelentkezni.

Még nincs vége az iskolának, de a kormányhivatalok már a nyári diákmunka előkészítésén dolgoznak, mondta el mai sajtótájékoztatóján a megyei kormánymegbízott. Juhász Tünde szerint a hazai forrásból finanszírozott program jól bevált, népszerű támogatási forma, amelyben Csongrád megyében évente több mint ezer diák vesz részt.

A 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanuló középiskolások és egyetemisták a lakhely szerinti Járási Hivatalokban jelentkezhetnek, itt gyűjtik össze a jellemzően önkormányzati intézmények, cégek álláslehetőségeit. Az elmúlt években a választható lehetőségek a mezőgazdasággal és vendéglátással bővültek, idén pedig már turisztikai területen is lehet munkát vállalni. Általában 6 órás alkalmazás a jellemző, de ettől lehet eltérő is, vannak példák 4 vagy 8 órás foglalkoztatásra.

A kormányhivatalon keresztül kiközvetített diákmunkásoknál nem tapasztaltak jogsértéseket az utóbbi években, ezért is javasolt a fiataloknak ebben a formában keresgélni, ám jó tudni, hogy panaszt akkor is tehetnek, ha nem az állami szerven keresztül vesznek részt a nyári munkában.

 

 

A Hagymatikum évek óta alkalmaz diákmunkásokat a június és augusztus közötti időszakban több mint 30 fiatal dolgozik itt. A fürdőnek ez évente mintegy 15 millió forintba kerül, a programban azonban van rá lehetőség, hogy a költségek 75 százalékát megkapják, ami nagy segítség a cégnek. Ezt karbantartásra, felújításra, fejlesztésre tudják használni, mondta el Gergely Gábor.

– A szülők már hónapok óta érdeklődnek, mi nyitottak vagyunk és várjuk nagy szeretettel a diákokat. Elsősorban az úszómesterek mellett, és a vendéglátásban tudnak majd dolgozni, de most olyan új feladatokat is tudunk adni, mint például a tájékoztatás. – hangsúlyozta az igazgató. Hozzátette, rengeteg külföldi vendégük van, ez utóbbival a nyelvtudásukat is hasznosíthatják a diákok.

Gergely Gábor szerint egyébként a náluk dolgozó diákok túlnyomó része lelkes, kevesebb mint 10 százalékuk nem váltja be a reményeket. Olyanra is volt azonban több példa, hogy a diákmunka alatt megismerve a fürdőt később főállásban dolgozni is hozzájuk jöttek fiatalok.