Térség Top

Nyolcszázötvenen regisztráltak a szombati óföldeáki egyházmegyei zarándoklatra

Tavaly, az első alkalmon még csak háromszázan tették meg a földeáki Szent László és az óföldeáki Mária templom közti mintegy 7 kilométeres távolságot. Az idén ezen 4 elmélkedőhely is lesz. A zarándoklatot a jövőre hazánkban rendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére szervezik.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye – a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében – szombaton délelőtt 9 órától rendezi egyházmegyei zarándoklatát és találkozóját Óföldeákra. A menet a földeáki Szent László templomtól indul, s mintegy 7 kilométeres sétát követően érkezik meg az óföldeáki Mária templomhoz.

– Második alkalommal szervezzük az óföldeáki zarándoklatot. A jövőre szerveződő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében indult el, az arra való készületképpen az egyházmegyében ez a zarándoklat egyben hagyományteremtő szándékkal is – mondta Serfőző Levente, oktatási helynök, egyházmegyei NEK-referens.

– A zarándoklat nagyon sok mindent kifejez az ember életében, úton vagyunk, van egy célunk az életben és ezt megéljük a saját hitünkben is, nem csak az emberi élet, de a hitünk szempontjából is. A keresztény ember Isten felé halad az élete beteljesülése irányába, és mindez találkozik a zarándoklatban. Így ezt nem csak lelki értelemben vett utat járunk be, de a zarándoklattal fizikai módon is megéljük – mondta.

Gyülekező szombaton délelőtt 9-kor a földeáki Szent László templomban, innen a zarándoklat 10 órakor indul és az óföldeáki erődtemplomhoz érkeznek meg a résztvevők. Itt ebéd, gyónási lehetőség, hittanos találkozó, a Karolina iskola diákjai műsora, majd a Csergő Banda koncertje, szentségimádás és szentmise várja a zarándokokat.

– Ezen a 7 kilométeres, könnyen járható úton, melyet gyalog teszünk meg, négy olyan állomás lesz, ahol elmélkedéseket tartunk. Ezeket családok, közösségek, plébániák fogalmazták meg, ez lehetőséget ad egy-egy állomásnál az elcsendesedésre, az elmélkedésre is, mindenki befogadhat belőle és épülhet általa – mondta Serfőző Levente.

A zarándoklatra egyébként az idén nyolcszáz-nyolcszázötvenen regisztráltak, az első tavaly rendezetten még csak háromszázan vettek részt.

– Óföldeákon áll a Mária templom. Egyrészt olyan helyet kerestünk, mely könnyen megközelíthető, mely környezete családias, közösségteremtő. Ez erre alkalmas. A közel ezeréves története kifejezi az egyházmegye történetiségét, hiszen 2030-ben lesz 1000 éves az egyházmegyénk. Mária kapcsán benne van a hitünk, kötődésünk Szűz Máriához és benne van a találkozó is. Ugyanis ez nem csak egy zarándoklat lesz, hiszen lehetőség lesz a találkozásra, a lelki épülésre, a közösségek, plébániák közötti kapcsolatok fejlődésére – mondta Serfőző Levente.