Térség Top

Községházát és patikát avattak Királyhegyesen

Ma délután még a szomszédos Nikotin presszó is bezárt arra az egy órára, míg Lázár János országgyűlési képviselő és Horváth Lajos polgármester felavatta a felújított községházát, s az új fiókpatikát, két nemzetiszín szalagot is átvágva. Elhangzott, hogy a község 2014 óta 300 millió forintos támogatásnak köszönhetően fejlődött.

A községháza udvarán rendezett ünnepség elején a királyhegyesi óvodások énekelték el a „Cifra palota, zöld az ablaka” című gyermekdalt. Horváth Lajos polgármester mondott köszöntőjében hangsúlyozta: a helyi képviselő-testület Élhető falu programja részeként újították fel egy az energetikai korszerűsítést célzó TOP-os pályázatnak köszönhetően a községházát. Az elnyert 35 millió forint mellé az önkormányzat még 5 millió forintot tett, az építőanyagárak drágulása és a munkabérek emelkedése miatt.

Az 1926-ban emelt, most felújított községház majdnem rímelt az ovisok dalára, hiszen az épület tényleg zöld, még ha a műanyag ablakok fehérek is. Az eredetileg is 40 centis falakra 16 centi vastag szigetelés kerül, s kicserélték az összes nyílászárót de még a tetőt is, melyre 4 kilowattos napelemtáblákat szereltek, de még a fűtés is megújult.

A felújítás idejére a polgármesteri hivatal a szomszédos, korábban a takarékszövetkezeti fióknak helyt adó önkormányzati tulajdonú épületében működött. Ahogy a hivatal beköltözött a felújított községházára, odaköltözött a pitvarosi gyógyszertár fiókpatikája, mégpedig nem is akármilyen körülmények közé.

navigate_before
navigate_next

Horváth Lajos megköszönte Lázár János országgyűlési képviselő, Ádók Jánosnak, a megyei közgyűlés alelnöke, a megye a pályázatot gondozó nonprofit kft.-je, a kivitelező, és az összes helybeli közmunkás segítségét, akik itt dolgoztak, és a hivatal környezetét rendbe tették.

Lázár János történelmi jelentőségűnek nevezte a kormány azon döntését mellyel különös gondot fordít az ezer lakosnál kisebb települések fejlesztésére. Azért, hogy a kistelepüléseknek esélyük legyen arra, hogy élhető hellyé váljanak, ahová szívesen jönnek, és maradnak a fiatalok, még ha dolgozni máshová is járnak. Azt mondta, hogy Királyhegyesnek és a környező községeknek nagy traumát jelentett száz éve, amikor a határok átrajzolása következményeképpen az ország közepe helyett egyszerre a ország szélén találták magukat. A térség országgyűlési képviselője azt ígérte, hogy ezután is segíteni fogja a királyhegyesieket a község fejlesztésében.

Az ünnepségen Jánosi Szabolcs plébános szenteste fel mindkét épületet, azaz a községházát és a patikát, majd a résztvevők bejárták mindkét épületet. Lázár János azt is kipróbálta, milyen a királyhegyesi polgármester új irodájában a faluvezető székében ülni. A helyi óvodásoknak pedig tortát hozott.