Engedély nélkül hajózott olasz felségvizekre a Sea-Watch német álcivil, Soros György bevándorláspárti milliárdos által támogatott szervezet migránshajója, fedélzetén 47 migránssal vasárnap. Az olasz rendőrség a szicíliai Agrigento ügyészségének utasítására felszállt az hajóra és lefoglalta azt.

A legénységet az illegális bevándorlás elősegítésének vádjával feljelentették – jelentette az olasz sajtó. A Sea-Watch 3 elnevezésű hajó jelenleg Lampedusánál jár. Matteo Salvini olasz belügyminiszter, aki korábban határozottan elutasította, hogy a maradék 47 migráns migráns partra szállhasson, élesen bírálta a szicíliai város vádhatóságának eljárását az ügyben. “Intézkedéseket várok a hajó kapitányával és legénységével szemben” – közölte Salvini.

A bevándorlásellenes Liga kormánypárt vezetője szerint a Sea-Watch 3 esete újfent bizonyítja annak szükségét, hogynövelni kell a kormány rendelkezésére álló eszközöket az emberkereskedelemmel szemben.Salvini ezzel egy biztonsági törvénycsomagra utalt, amelyet a kormány előreláthatóan a jövő héten jóvá fog hagyni. A szabályozás a többi között pénzbüntetésekkel fenyegeti a civilszervezeteket, amelyek máltai, olasz vagy líbiai hatóságok engedélye nélkül végeznek mentést a Földközi-tenger nemzetközi vizein.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa kifogásolta a törvénycsomagot, amely szerinte sértheti a migránsok jogait. Arturo Centore, a Sea-Watch 3 kapitánya humanitárius okokra hivatkozva vasárnap azt kérte az olasz hatóságoktól, hogy hadd tehesse partra utasait.

“Vendégeink lelkiállapota gyorsan romlik” – írta a Sea-Watch a Twitteren. “A kapitány és a legénység jogukkal élve a legközelebbi biztonságos kikötő felé tartanak.”

“Ez a hajó nem fut be egy olasz kikötőbe sem, amíg én vagyok a belügyminiszter” – szögezte le akkor Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter. Egy állam nem hagyhatja, hogy az embercsempészek bűntársai diktáljanak neki – tette hozzá a bevándorlásellenes Liga vezetője.

Borítóképünk illusztráció.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest