Hírek Külföld

Újabb migránskrízis várhat Svédországra

A svéd helyhatósági és megyei ügyek tanácsának (SKL) elnöke arra figyelmeztet, hogy a családegyesítések miatt a 2015-ös számokat is meghaladó válsággal szembesülhet az ország – közölte a 888.hu.

Anders Kanpe figyelmeztetett: a svéd önkormányzatok nem fogják tudni kezelni a családegyesítési program részeként érkező bevándorlókkal járó költségeket.

„Svédország a családegyesítés miatt egy újabb migránskrízissel néz szembe. Pontosan nem tudjuk, mekkorára számítsunk, az újabb hullám viszont rendkívül erős lehet, a számok pedig közeledhetnek a 2015-2016-os adatokhoz”

– nyilatkozott az SKL elnöke a helyi sajtónak.

Svédország több önkormányzatára eddig is nagy nyomást jelentett a skandináv országba irányuló tömeges migráció. A jövőben pedig csak még rosszabb lehet a helyzetük és sok esetben sor kerülhet adóemelésekre is.

Fredrik Södeberg, a Svéd Migrációs Ügynökség sajtófőnöke igyekezett cáfolni Knape állításait: szerinte 2019-ben a becslések alapján 27 ezer ember fog az országba érkezni, míg 2020-21-ben ez a szám húszezer emberre fog csökkeni.

A migrációs válság idején évente mintegy 68 ezer embert kellett elhelyezniük az önkormányzatoknak.

Södeberg állításait azonban cáfolja, hogy a legfrisebb adatok szerint a 10 millió főt számláló Svédországba idén várhatóan közel nyolcvanezer bevándorló fog érkezni, amelyek közül 60 ezren családegyesítés apropóján, míg 20 ezren menedékkérőként növelhetik majd a lakosságot.

A svéd migrációs miniszter, Morgan Johansson szerint a növekedés csak jót fog tenni a bevándorlók integrációjának. Johansson szerint a családegyesítő program egy nagyon jó humanitáriánus intézkedés, mert így sok, eddig menekült táborokban élő nő és gyerek egyesülhet majd férjükkel, apjukkal a skandináv országban.

Borítókép: Illusztráció.