Dr. Kruzslicz-Bodnár Gréta, a Helyi Választási Iroda vezetője felhívta a lakosság figyelmét, hogy csak érvényes okmányokkal lehet szavazni egy hét múlva, az Európai Parlamenti választás napján.

Egy hét múlva – május 26-án reggel 6 és este 7 óra között – döntünk arról, hogy kik képviseljenek minket az Európai Parlamentben. Ha érvényesen szeretnénk szavazni, nem elég, ha megfelelő módon jelölünk a jelölőkörben, szükséges még magunkat igazolni is.

Dr. Kruzslicz-Bodnár Gréta, a Helyi Választási Iroda vezetője elmondta: szavazni csak érvényes okmányokkal lehet, amelyet a szavazatszámláló bizottság ellenőriz a szavazás előtt – vagy a személyazonosítóját, vagy a lakcím adatokat egyeztetnek. A személyi azonosító a lakcímkártya hátoldalán vagy a hatósági igazolványon található.

A személyazonosság igazolására több okmány is alkalmas, amelyeknek érvényesnek kell lennie. Az alábbi iratokkal szavazhatunk:

  • személyazonosító igazolvány (könyv- vagy kártya formájú) 
  • ideiglenes személyazonosító igazolvány
  • vezetői engedély
  • útlevelek (például: ideiglenes útlevél)
  • más Európai Uniós tagállam által kiállított útlevél, személyazonosító igazolvány vagy vezetői engedély – ha az tartalmazza a választópolgár nevét, születési idejét, arcképmását és aláírását

Ha valaki új személyazonosító igazolványt igényelt, de az még nem készült el, az igénylést igazoló átvételi elismervény NEM alkalmas az azonosításra, ezzel szavazni nem lehet.

Ha házasság esetén névváltozás történt, de az új személyazonosító igazolványt még nem kapta meg az illető, akkor ebben az esetben elfogadható az az okmány, amelyen a leánykori név szerepel, de a lakcímkártyán már az új, férjezett névnek kell állnia – így élhet csak a szavazás jogával.

Ha a szavazópolgár személyi azonosítóját nem tudja egyeztetni a szavazatszámláló bizottság, akkor ebben az esetben a lakcímet ellenőrzik a lakcímkártyán vagy a lakcímbejelentő – lepecsételt – igazoláson.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest