1977 óta a mai napon, május 18-án ünneplik a múzeumi világnapot. A jeles nap alkalmából Szikszai Zsuzsannával beszélgettünk, aki elmondta: a múzeum emlékévi kiállítása és a megújult skanzen mellett a könyvtárban is egy kisebb kiállítással várják a látogatókat.

Számos érdekesség várja a városban azokat, akik szeretnének többet megtudni a történelemről, ehhez pedig a múzeum mellett érdemes a könyvtárba is ellátogatni, hiszen egy mini kiállítás is várja az ide érkezőket. Mint az igazgató portálunknak elmondta: a könyvtár emeletén található két vitrin egyike a Csanád vármegye sorozat régi könyvei mellett monográfiákat is rejt.

– Én azt gondolom, hogy ezek a ritkaságok manapság már, bár nekünk muzeológusoknak ismert címek, de a hétköznapi emberek kevésbé szokták levenni a polcról, és ilyenkor ráirányítjuk a figyelmet – fogalmazott Szikszai Zsuzsanna. Továbbá elmondta, a másik vitrinben Hollósy Kornéliáról szóló könyvek és kötetek találhatóak, a ’20-as, ’30-as évek béli kötetek pedig az adott korszakot is bemutatják.

– Ezzel a mini kiállítással, illetve a hetedikén megnyílt nagy, Makó Város 320 – Örökségünk című kiállítással úgy gondolom, hogy méltóképpen emlékeztünk a város történetére, illetve a város születésének évfordulójára és a múzeumi világnapra is – emelte ki Szikszai Zsuzsanna, aki továbbá felhívta a figyelmet a felújított skanzenre is, amely új műtárgyakkal, enteriőrrel és gabonás építményekkel bővült.

– Mindig azt mondjuk, illetve a küldetése és az üzenete is ennek a múzeumi világnapnak, hogy ezek holt tárgyak, de ezek a holt tárgyak élővé tudnak válni, hogyha megfelelő körülmények közé, megfelelő installációba, szövegkörnyezetbe helyezzük ki a vendégek elé – hangsúlyozta.

A József Attila Múzeum a jeles napról közösségi oldalán is megemlékezett, a bejegyzésben pedig felhívták arra is a figyelmet, hogy a mai napon, május 18-án a múzeumi belépés ingyenes.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest