– Magyarország továbbra sem támogatja az otthoni pálinkafőzés megadóztatását, és minden fórumon kiáll azért, hogy az Európai Unió engedélyezze a saját célú gyümölcspárlat-készítés adómentességét – emelte ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli tanácskozását (Ecofin) követően – írja a Magyar Nemzet.

A tárca közleménye szerint a pénzügyminiszter megerősítette: a tagállamok többsége egyetért abban, hogy a pálinka otthoni előállítása adómentes legyen, mennyiségi korlátozások mellett. Varga Mihály elmondta, a Magyarország által is támogatott javaslat szerint az adómentesség a küszöbértékig mind az otthoni, mind a bérfőzdei előállításra alkalmazható lenne. A küszöbértékről egyelőre nem hangzott el konkrétum. Az előterjesztést ugyanakkor bizonyos tagállamok nem támogatták, így egyelőre ez a szabály nem alkalmazható.

A pénzügyminiszter emlékeztetett, hogy a kormány 2010-ben adómentessé tette a pálinkafőzést, amiért Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indított. Hazánk 2015-ben a lehetőségekhez képest rendkívül kedvező szabályokat harcolt ki, jelenleg elenyésző közteher megfizetése mellett lehet otthon pálinkát főzni.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest