A Fidesz-KDNP képviselője már 15 éve tagja az Európai Parlamentnek, azt mondja az Európai Unió vezetése elszigetelődött a polgároktól, ezért meg kell mutatni nekik, hogy a választók nem akarnak bevándorlást. Szájer József és Lázár János először a Vál-Ker Kft. üzemét látogatta meg, majd a térség polgármestereivel közösen elmentek a csanádpalotai és nagylaki határátkelőre.

Mintegy 660 millió forintos beruházást hajtanak végre éppen a makói Vál-Ker Kft. üzemében, amely szinte száz százalékban az Európai Unióba exportálja kandallóit. Lázár János és Szájer József először ide látogatott el, ahol a dolgozókkal is beszéltek arról, miért fontos részt venni a május 26-i választáson.

– Hatszáz ember munkája kötődik közvetlenül, vagy közvetve ehhez a vállalkozáshoz, nem mindegy Makó és a térség szempontjából, hogyan működik, hogyan biztosítja a megfelelő munkafeltételeket, hogyan tud termelni. – mondta el a dolgozóknak Lázár János, majd hozzátette: azért is kell részt venni mindenkinek az európai ügyekben, mert jelenleg Brüsszelben alakítják a piac működési feltételeit, vagy éppen a környezetvédelmi szabályokat, ami az itteni munkavállalók életére is nagyon komoly hatással van.

Szájer József megköszönte a meghívást az üzemlátogatásra, mint mondta, Európai Parlamenti képviselőként ritkán találkozik a munkája során olyan emberekkel, akik valóban hasznos munkát végeznek, a brüsszeli bürokraták ugyanis a „szövegelést” jól megtanulták, de arról, hogy mi a helyzet Európában, már kevésbé tudnak.

– Nekünk, akik önöket képviselik, nagyon fontos lelkileg is, a rengeteg ütés közepette, ha hátranézünk, hogy hányan támogattak minket, akkor ott magas számok legyenek. Ebben az esetben hatékonyabban tudjuk meggyőzni az ellenfeleinket, mert egyetlen dologtól félnek az európai bürokraták, a választóktól. – fogalmazott Szájer József, majd hozzátette: az Európai Unió vezetése elszigetelődött a polgároktól, ezért meg kell mutatni nekik, hogy a választók mit akarnak.

Amit például biztosan nem, az a bevándorlás, így hosszú idő után most lehet először közös tétje az Európai parlamenti választásnak, nem csak itt Makón, hanem Lengyelországtól Spanyolországig.

– Nagyon határozottan fel kell emelnünk a szavunkat azokkal szemben, akik okoskodnak Brüsszelben, akik próbálják elmagyarázni nekünk, hogy milyen jó a bevándorlás, olyan országoknak a vezetői, amelyekben már bebizonyosodott, hogy nem jártak sikerrel, nem tudták integrálni azokat az embereket, akik érkeztek. – hangsúlyozta az Európai parlamenti képviselő.

Magyarország azon az állásponton van, hogy sokkal olcsóbb, és sokkal hatékonyabb, ha nem a bajt hozzuk be Európába, látjuk milyen véres merényletek történnek, emelte ki, majd elmondta, volt olyan terrorcselekmény, ami éppen az Európai Parlamenttől néhány száz méterre, vagy azon a repülőtéren hajtottak végre, amelyen ő hetente megfordul.

 

 

Tóth István, a Vál-Ker Kft. ügyvezetője arról beszélt, nagyon fontos számukra a folyamatban lévő beruházás, hiszen szinte az összes terméket Európába exportálják, ott pedig csak akkor lehet versenyképesnek maradni, ha korszerű gépekkel dolgoznak, a szaktudás önmagában már kevés.

Az igazgató azt is elmesélte, amikor 1993-ban vettek egy számítógépet, szinte azt sem tudták mire jó, most pedig egy másodpercig nem tudnának meglenni nélküle. A cégnek egyébként bőségesen van megrendelése, egy-egy termék átfutási idejét szeretnék rövidíteni az új technológiával.

A jövőre nézve is van ok a bizakodásra, fogalmazott, hiszen Németországban például a szabályok változása miatt 1994 előtti gyártású kandallókat jövőre már nem lehet használni, így 2,5 milliót kell majd kicserélni, a következő lépés pedig a 1998 előtti gyártásúak lecserélése lesz.

Lázár János és Szájer József az üzemlátogatás után a térség polgármestereivel találkoztak, majd lementek a nagylaki és a csanádpalotai határátkelőhöz is.

– A csanádpalotai átkelőhely több mint 7 millió belépést regisztrál éves szinten, rendszeresen fordul elő illegális határátlépési, embercsempészési kísérlet, ami komoly biztonsági kihívás. Jól bizonyítja, hogy a bevándorlást azért tudtuk visszaszorítani, mert felépítettük a kerítést, és megerősített határvédelemben részesítjük azokat a részeket, ahol még zöld határ van. – mondta el a helyszínen a térség országgyűlési képviselője.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest