Ráadásul még le sem kellett töltenie teljes egészében a rá kiszabott börtönbüntetést. Sven Lau dzsihadistákat toborzott Szíriába, valamint finanszírozta az egyik terrorszervezetet – írja a 888.

Mint kiderült, a német bíróság csütörtökön elrendelte az egyik leghíresebb szalafista szabadon engedését. A férfi öt és fél évet ült börtönben terrorizmus támogatása miatt.

Laut 2017 júliusában ítélték el. Egy milicista iszlamista terrorszervezetet pénzzel és különböző eszközökkel támogatott, valamint két Németországban élő szalafistát rávett, hogy csatlakozzanak a Jamwához, amely részt vett a Szíriában zajló harcokban.

A német hatóságok még 2015-ben helyezték őrizetbe és a letöltendő börtönbüntetés kiszabásáig ott is maradt.

Lau egy katolikus családban született Mönchengladbach városában. Miután elhagyta az iskolát ipari gépész lett, majd egy török kollégája közreműködésével 1999-ben áttért az iszlámra. Egy ideig, 2008-ig még tűzoltóként dolgozott, aztán aktív szalafista imám lett belőle.

2014-ben nemzetközi hírnévre tett szert azzal, hogy megalapította a sharía rendőrséget. A csoport a németországi Wuppertalban járta az utcákat, hogy rákényszerítse az emberekre az iszlám törvénykezést, ami tiltja többek között az alkoholfogyasztást, a szerencsejátékot, vagy a zenehallgatást.

A bíróság kedden közölte, hogy azért döntöttek úgy, hogy hamarabb szabadon engedik a terrorizmus vádjával elítélt iszlamistát, mert megváltozott.

Több év börtönben töltött év után Sven L. nem fog elkövetni több bűncselekmény – nyilatkozott a bíróság. Egyértelműen eltávolodott a régen általa képviselt szélsőséges iszlamista nézetektől – tették hozzá.

Azért a továbbiakban is szem előtt tartják Laut. A 38 éves férfi várhatóan a következő napokban hagyja el a börtönt, de utána is folyamatosan kapcsolatot kell tartani a pártfogójával, valamint ellenőrizni fogják, hogy kivel veszi fel a kapcsolatot és hova megy.

 

Forrás: 888 | Borítókép: illusztráció

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest