A hétvégén került megrendezésre a „Rözögtessük mög” – Dél-alföldi Szóló – és Páros Táncok Országos Versenye, amelyen a Forgatós Táncegyüttes mindhárom táncpárosa Arany minősítést kapott.

Nem először vett részt az országos versenyen a táncegyüttes, hiszen tavaly, az első „Rözögtessük mög” fesztiválon is képviseltették magukat a makóiak: az idei évben azt általános iskolások mutathatták be tudásukat.

– Én azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó kis fesztivál, illetve az érdekessége az talán, hogy kimondottan dél-alföldi táncokkal lehet nevezni csak, és számomra ez tényleg érdekes és öröm, mert mégiscsak itt élünk, és itt vagyunk a Dél-Alföldön, és azért jó számot adni arról, ki hogyan ápolja, illetve gyakorolja és használja azokat a táncokat, amelyekbe nagyapáink vagy dédapáink felnőttek – fogalmazott Doktor László.

A művészeti vezető továbbá örömét és büszkeségét fejezte ki, hogy a közel 130 táncos közül, akik több korosztályban bizonyíthattak, a Forgatós táncosai mind Arany minősítéssel zártak, erről pedig az ország legjobb koreográfusai döntöttek, ez pedig nagyon jó szakmai elismerés is.

 

Furik Ritával is készült közös fotó a versenyen. A zsűri tagja személyesen is kiemelte a viseletek szépségét, amelyeket a Forgatós táncosai viseltek.

– Nemcsak a Forgatós számára öröm ez, hanem azért elmondhatjuk, hogy Makó város hírnevét is öregbítettük ezzel, hiszen ez egy országos fesztivál, és nagyon sok helyről jöttek versenyzők, táncosok, egymással ismerkedtek, és ennek híre megy gyorsan, és ezáltal azt gondolom, hogy Makó büszke lehet megint a Forgatós táncosaira – emelte ki Doktor László.

A megmérettetést hosszú felkészülés előzte meg, heti három próbával, a kemény munkának viszont meglett az eredménye, hiszen mind a három pár Arany minősítéssel zárt, illetve Szilágyi Kenese különdíjban is részesült. A résztvevő táncosok: Horváth Boglárka, Kiss Csenge, Lipták Fedóra, Horváth Bulcsú és Szilágyi Kenese.

Doktor-Bagaméri Andrea, együttes asszisztense továbbá kiemelte: azért is tartják fontosnak az ilyen versenyeket és díjakat, mivel az együttes autentikus néptánc hagyományok színpadra állítása mellett a táncjátékok bemutatásával is foglalkozik, ennek kapcsán pedig próbálják megtalálni az egyensúlyt, hogy ne menjen egyik téma a másik rovására. Fontos, hogy a táncosaik a Timár-módszert tovább hordozva az autentikus néptánc hagyományokon nőjenek fel, tanulják meg, és ebből tudjanak táncszínházi darabokban játszani. Ezekkel, illetve a márciusban Nyíregyházán szerzett díjakkal pedig a szakma is mutatja számunkra, hogy jó úton vagyunk – hangsúlyozta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest