Kiemelt hírek Makó Publicisztika Vélemény

Kinek a szekerét tolja Buzás Péter az EP-kampányban?

A szocialisták eddig csak egy huszadrangú képviselőjelöltet küldtek Makóra kampányolni, ahol makói MSZP erős embere meg sem jelent, ahogyan a szövetséges Párbeszéd részvételével zajlott utcafórumon sem. A Gyurcsány-showt viszont az első sorokból követte végig. Mi lesz ebből?

Nem az a meglepő, hogy a korábbi szocialista polgármester elment a Demokratikus Koalíció elnökének a makói fellépésére, hiszen amikor Gyurcsány legutóbb itt járt, akkor is ott volt (igaz, ha jól emlékszünk, akkor nem az első vonalban foglalt helyet).

Ennél sokkal fontosabb, hogy hol NEM tartotta lényegesnek megjelenni. Aláírásgyűjtés alatt nem botlottunk bele, ám ez nem is releváns, nem feltétlenül az ő dolga. A szövetséges Párbeszéd Tordai Bencéje is járt Makón, Buzás Péter sehol. A legfurcsább azonban az, hogy az MSZP is küldött nemrég kampánybuszt, igaz csak a bejutásra teljesen esélytelen Csige Tamással, ám itt sem jelent meg.

 

Szocialista EP-jelölt Makón: Európának együtt kell élnie a terrortámadásokkal – Makó Híradó

Az MSZP-P kampánybuszával a szocialisták EP-listájának 20., bejutásra teljesen esélytelen jelöltje érkezett Makóra, aki szerint ahogy az ETA vagy éppen az IRA robbantásos merényleteivel „sajnos együtt kellett élni”, úgy a mostaniakkal is. Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője, és Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere látogatott a szocialisták Európai Parlamenti választási kampányának keretében Makóra, utóbbi az MSZP-P közös listájának előkelő 20.

Ezekből persze még lehetne arra is következtetni, hogy az Európai Parlamenti választási kampányban egyáltalán nem akar tevékenyen részt venni. Bár az sem túl szerencsés, hiszen az összes párt nagy erőkkel azon dolgozik, hogy megpróbálja feltornázni a választási részvételt, amiben neki is nagy szerepe lehetne. Rója Istvánnal annak idején kampányolt, jelenléte a saját szimpatizánsaik számára azt mutatta: támogassátok a jelöltünket, én is támogatom, fontos, hogy elmenjetek szavazni.

A pártszövetség helyi kampányrendezvényeitől való távol maradással most azt üzeni, ez a választás nem fontos számára.

Miközben az MSZP-nek helyben, és országosan is egészen konkrétan a túlélés a tét. Na, nem az Európai Parlamenti választásokra, ott az ellenzék legjobb reménye is egy „tisztes helytállás”. Annak eredménye azonban az önkormányzati választásokig az egyetlen, hivatalos, reprezentatív mérőszám lesz arra nézve, mely pártoknak milyen támogatottsága van. Makón is. Aztán kezdődik a matek. A füstös kis szobák mélyén, a hatalomvágyból megszületett ellenzéki háttéralkuk ideje.

A mostani állás szerint Buzás Péter Makón behozhatatlan versenyhátrányt okozott a szocialistáknak. Évtizedek óta a pályán van. Ez nem lehet véletlen. Az MSZP-nek annyi, avagy: nem a győzelem a fontos, hanem a RÉSZVÉTEM.