Hírek Külföld

Annyi késelés történik, hogy két német tartományban betiltanák a szúró-vágó eszközöket

Soha nem látott méreteket ölt a késes támadások száma Németországban. A jelenségre már sokan felhívták a figyelmet, legutóbb az Illu der Frau című, Németországban megjelenő női magazin közölt egy cikket arról, hogyan kell ellátni a szúrt sebeket – írja a 888.hu.

A helyzet tarthatatlanságát mutatja, hogy ezúttal már a törvényhozók is úgy gondolják, hogy valamit lépni kell. Két német tartományban, Brémában és Alsó-Szászországban egyenesen betiltanák a kések és egyéb szúró-vágó eszközök birtoklását.

Habár a tilalom egyelőre csak a forgalmasabb közterületekre (bevásárlóközpontokra, vasútállomásokra) vonatkozna, a törvényben nem szereplő közterületeken is szigorúbb szabályozást léptetnének életbe. A tervek szerint az eddigi 12 cm-es pengehosszúságú kések helyett a jövőben csak legfeljebb 6 cm-es bicskákat tarthatnának maguknál az emberek. Ami pedig a rugós darabokat illeti, a közterületeken – mérettől függetlenül – tilos lenne a birtoklásuk.

Noha Németországban egyre nagyobb problémát jelent a késelések növekvő száma, hivatalos, megbízható statisztikák mind mai napig nincsenek arról, hány ilyen bűncselekmény történik az országban.

Bár korábban az úgynevezett Belügyminiszteri Konferencia (IMK) már határozott arról, hogy a késes támadásokat külön kategóriaként kezeljék a bűnüldözési kimutatásokban, a hatóságok szerint erre még jó sokat kell várni, szerintük ebből a kezdeményezésből valószínűleg csak 2022-re lesz valami. Pedig az idő sürget, elég csak arra a februári napra gondolni, amikor öt különböző városban, Frankfurtban, Kölnben, Nürnbergben, Lingenben és Mülheim an der Ruhrban is késelés történt.