Nyolc és fél év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Törvényszék egy macedón férfit, aki 15 kilogramm marihuánát próbált Magyarországon keresztül Nyugat-Európába csempészni 2017-ben, néhány héttel azután, hogy a hazájában szabadult a börtönből – tájékoztatta a bíróság szóvivője szerdán az MTI-t.

Juhászné Prágai Erika közölte, a bíróság a férfit különösen jelentős mennyiségű kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek, és a szabadságvesztés kiszabása mellett nyolc évre kiutasította Magyarország területéről.

A vádlottat Szkopjéban 2010 márciusában emberölés miatt jogerősen nyolc év hat hónap börtönre ítélték; a büntetéséből kedvezménnyel 2017 januárjában szabadult. A férfinak nem volt munkahelye, ismeretlenekkel megállapodott abban, hogy marihuánát csempész Nyugat-Európába. Megszerzett egy gépkocsit, amelynek első ülése alatt a merevítő lemezek kivágásával és a lábtér padlózatának megemelésével egy dupla falú üreget alakítottak ki. A megbízók 32 csomagban mintegy 15 kilogramm marihuánát helyeztek el a kialakított rejtekhelyen.

A férfi az autóval 2017. január 26-án jelentkezett belépésre a röszkei autópálya-határátkelőhelyen, ahol a pénzügyőrök megtalálták a drogszállítmányt. Az ítélettel szemben a vádlott és védője felmentés, illetve enyhítés érdekében fellebbezést jelentett be, így a döntés nem jogerős.