Makó Publicisztika

Vigyenek kifelé menet egy bögrét…

Tagadhatatlanul Gyurcsány Ferenc az egyetlen Magyarországon, aki összeköti a bolhapiacot a stand-up komédiával a politikában. A makói fórumán sem hazudtolta meg magát, fogyott a bögre és a szakácskönyv, mintha nem lenne holnap.

Talán még Buzás Péter is elismerően csettintett magában, látva azt a nyugdíjas számot, ami elment meghallgatni Gyurcsány Ferenc makói fórumát. A szocialisták helyi elnökének jelenléte persze nem volt rendhagyó, ám Mucsi Tamás ezúttal nem is hagyta ki a ziccert, már a felvezetésben hangsúlyozta, hogy természetesen készülnek az önkormányzati választásokra, és reméli Buzás Péter sem bánja, hogy lenyúlták tőle a virágos Makó programját.

Előfordul ez, nem hiába panaszkodik Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, hogy mondanak valamit délelőtt, aztán még aznap visszahallja a DK sajtótájékoztatón ugyanazt. Volt kitől tanulni a makói technikát.

A Demokratikus Koalíció elnöke egyébként profin tolja a merchandising-ot, a nyugdíjasok még a terembe lépés előtt egy kisebb fajta bolhapiacba botlottak, volt itt minden a DK-s gyufásdoboztól az akciós szakácskönyvig, amelyre előadásban Gyurcsány Ferenc is többször emlékeztetett.

 

navigate_before
navigate_next

Úgy szeretlek, majd megeszlek…

 

– Akinek tetszik a pohár az majd utána vehet egyet, csak hogy megtudják, hogy milyen az, amikor minden reggel a Dobrevvel találkoznak. Én már tudom, ha önök is érezni akarják, akkor vesznek egy poharat, a reggeli kávét majd ebből isszák és szemeznek vele. – bíztatta a közönséget, mintha csak egy Teleshop műsor felvételén lennének.

Bár a DK szerint majdnem mindenki mélyszegénységben él Magyarországon, aki meg nem az biztos hazudik és egyéb aljasságokra is képes, ezer forintot mindenki ki tud adni egy logós táskára, vagy egy Gyurcsány Ferences szakácskönyvre. Olcsó Jánosoknak meg marad a gyufásdoboz.

A kormány ekézésében önmagához képest most talán kicsit visszafogottabb volt a párt elnöke, a Demokratikus Koalíció kampánytémáiról is már-már bántóan leegyszerűsítve beszélt, ami nem csoda, hiszen azt eddig is tudtuk, hogy szerinte máshogyan kell beszélni Makón, mint a budapesti „értelmiségi körökben”.

„Másként kell beszélni Makón, mint budapesti értelmiségi körökben” – Makó Híradó

A Rónai Egonnal folytatott beszélgetésben azt mondta, hogy Pesten könnyű fórumot tartania a DK-nak. – Másként beszélek Makón, nem mást csak másként és más témákat érintve mint mint Budapesten, ahol inkább értelmiségi kör volt – utalt a makói, illetve egy fővárosi fórumra a DK pártelnöke.

Így hát az Európai Egyesült Államok eszméjétől sem kell félni, hiszen attól még a Túró Rudi Túró Rudi marad, de cserébe lesz uniós minimálbér, meg minden, mi szem-szájnak ingere (Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen, de a részletekbe ne menjünk bele. Ő se tette…)

A Kétfarkú Kutya Párt is jobban tenné, ha Gyurcsány Ferenccel szövetkezne, mert ha ő mondja, hogy lesz örök élet, meg ingyen sör, akkor lesz is…

A fórum egy pontján viszont feltette azt az elég sokakat érintő kérdést, hogy voltaképpen miért is kellene a DK-ra szavazni, ha a Momentumtól a Jobbikig a kampányban lényegében mindenki ugyanazt árulja a népnek?

Nos, azért, mert amíg a többi párt hezitál, gondolkodik, néha megalkuvó, addig ők határozottak. Határozottan elutasítják a családok támogatását, a határon túli magyarokat, Brüsszelben pedig még határozottabban megszavazzák a Sargentini-jelentést. Történjen bármi. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy határozottan segítenek mentelmi joghoz egy korábban 6 milliárd forintos költségvetési csalással vádolt kádert.

Jut eszünkbe, nem láttuk a fórumon a Makón született Kopernikusz Iskolaszövetkezet vezetőit. Bár lehet, hogy csak azért mert első fokon több éves börtönbüntetésre ítélték őket. Nekik talán Török Miklós közvetítette az előadást élőben. (Nem ő tehet róla, hogy néha nem látszott bele Gyurcsány feje!)