Hírek Makó

Csak érvényes okmányokkal lehet szavazni EP-választáson

Alig két hét múlva szavazhatunk az Európai Parlamenti képviselőkről országosan: ezzel kapcsolatban adott információt dr. Kruzslicz-Bodnár Gréta, a Helyi Választási Iroda vezetője a lakosság részére.

Május 26-án, 6 és 19 óra között lehet szavazni az Európai Parlamenti képviselőkre Magyarországon. A hivatalos szavazólapokat már elfogadta a Nemzeti Választási Iroda. Minden választópolgár egy pártra szavazhat – két, egymást metsző vonallal. A helyszínekről mindenki értesítést kap, hogy melyik szavazókörbe kell mennie. Idén Makón négy új helyet jelöltek ki, de erről az érintettek kapnak információs kiadványt még a héten – mondta el dr. Kruzslicz-Bodnár Gréta, a Helyi Választási Iroda vezetője.

– Fontos hangsúlyozni, hogy szavazni csak érvényes okmányokkal lehet: a szavazatszámláló bizottságnak kötelessége a választópolgár személyazonosságát megállapítani, valamint vagy a személyazonosítóját vagy a lakcím adatait ellenőrizni – mondta a Helyi Választási Iroda vezetője.

Ezen a héten lejár a külképviseleti címjegyzékbe vételének határideje: aki a választás napján nem Magyarországon lesz, az május 17-ig kérheti, hogy valamelyik magyar nagykövetségen vagy konzulensén adja le a szavazatát. A kérelem május 22-ig visszavonható. Folyamatosan lehet igényelni a mozgóurnákat és az átjelentkezéseket is – online, személyesen és postai úton lehet ezt intézni. A mai naptól lehet átvenni személyesen – érvényes okmányokkal – a levélcsomagokat, amelyekkel azok tudnak szavazni, akiknek se magyar, se európai uniós lakcímük nincs. Makón a Helyi Választási Irodában lehet átvenni munkanapokon, 9 és 17 óra között, azonban leadni csak Vásárhelyen van lehetőség. A levélcsomagokat postai úton is kiküldik, ha így igényelte a szavazó. A postai úton feladott szavazatoknak május 25-ig, éjfélig kell beérnie.