Hírek Térség

A hét embere: Kővágó Attila

Nemrég rendőrségi kitüntetést vehetett át Kővágó Attila rendőr-törzszászlós: a szakember már több mint 3 évtizede van a rendvédelmi szervnél. Jelenleg vezetőoktatóként dolgozik a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kiképzési csoportjánál – ezen a héten őt köszöntjük a hét embereként!

– Nemrég vehettél át kitüntetést: ezt milyen alkalmából kaptad?

– Április 24-e a Rendőrség napja – ennek apropójaként szerveztek ünnepséget a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon, ahol Dakos Józseftől vehettem át egy főkapitányi dicséretet és pénzjutalmat. A megyében és az országban számos kiképzési munkát kaptam – például a mi állományunkban lövészeti, intézkedéstaktikai és Police Medic képzéseket és annak koordinálását végeztem. Ezen a héten az Országos Rendőr-főkapitányság képzésének egyik kihelyezett központja lett Csongrád megye – itt szaktanfolyamot tarthatok több társamnak.

– Milyen érzés volt átvenni ezt a díjat?

– Jó érzés volt nagyon. A jelenlegi főkapitányunktól is kaptam már elismerést, amit szintén pozitívan éltem meg. Nemrég az Országos Büntetés-Végrehajtási Főosztályáról érkeztek hozzám, akiknek szakmai tanácsadással segítettem a megfelelő rendszeresített fegyvertok kiválasztásában – véleményem szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy újabb kitüntetést ítélt nekem a főkapitányunk.

Annak idején miért döntöttél úgy, hogy rendvédelmi szervhez csatlakozz?

– Ehhez nagyon vissza kell menni az időben, ugyanis 1986-ban kezdtem a rendőrségen dolgozni. Ahogy betöltöttem a 19. életévemet, bevonultam katonának Siklósra, de már úgy mentem oda, hogy rendőr szeretnék lenni. Idestova 33 éve a rendőrség kötelékében dolgozok. A rendőrségi pályafutásomat Budapesten kezdtem: dolgoztam a 2., 3. és 8. kerületben, majd később családi okok miatt visszatértem Csongrád megyébe. Először járőrként kezdtem Makón, ezt követően a megyei beavatkozói alosztályhoz jutottam be sikeresen – ott kezdtem a harcosabb részét a rendőrségi munkának és 5 évig ott dolgoztam. Aztán ismét visszatértem Makóra, mint járőr és emellett lehetőség nyílt a kiképzési szakmába betekintést nyernem. Elvégeztem a kiképzők kiképzését és több iskolát is. 2 évet voltam Bács-Kiskun megyében és Maroslelén körzeti megbízott is.

– Hogy érzed, három évtized után meg tudsz, meg lehet újulni?

– Mindig elmondom a fiataloknak, hogy hajlandó vagyok tanulni, mert amikor elkezdtem a rendőri munkát, akkor is más volt az emberekkel, állampolgárokkal való viszony, kapcsolat. A kint dolgozó kollégáimtól mindig megkérdezem, mit tapasztalnak most és mivel találkoznak – de saját magam is megtapasztaltam például a határátkelőknél, tranzitzónákban a munkát.

– Mit tudsz azoknak javasolni, akik rendőrök szeretnének lenni?

– Tanuljanak és fogadják meg az idősebbek intelmeit, tanácsait. Ha fel kell lépni, akkor legyenek határozottak, talpraesettek. Fontos tisztában lenni a joggal, az eszközök és járművek használatával. Az elméleti tanultakat és a jó tanácsokat vessék össze, és az alapján dolgozzanak.