Régiós találkozónak indult, de nem csak az egész országból, hanem még a határon túlról is érkeztek vendégek a makói nagycsaládos majálisra. Farkas Éva Erzsébet hangsúlyozta: nincs fontosabb emberi közösség a családnál, a NOE elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy felhívjuk a figyelmet a gyermekvállalás szépségeire.

Egész napos programmal várták a maros parton azt a több mint 700 résztvevőt, akik a nagycsaládos majálisra érkeztek Makóra. A helyi nagycsaládos egyesület már hetek óta készült a rendezvényre, Dömösi Emese portálunknak elmondta, a 15 éves szervezet életében ez egy hatalmas esemény volt, először szerveztek régiós találkozót, ami mint kiderült jelentősen túlnőtte magát a régión, hiszen az egész országból és a határon túlról is érkeztek vendégek.

A résztvevőket köszöntötte Makó polgármestere is, Farkas Éva Erzsébet elmondta, nincs fontosabb emberi közösség a családnál, amely menedéket biztosít számunkra, biztonságot ad, erővel ölt el a mindennapok szolgálataiban, és megpróbáltatásaiban is. Ezért is nagyon fontos, hogy minden egyes döntéshozatali szinten támogassuk őket és kiálljunk mellettük.

A polgármester hangsúlyozta, Makó város önkormányzata az országos családvédelmi programhoz kapcsolódóan rengeteg olyan intézkedést hozott az elmúlt négy évben, amely kifejezetten a családok életét segíti. Farkas Éva Erzsébet ezek közül kiemelte a bébikötvényt, a bárányhimlő elleni védőoltás és a házasság kötés ingyenességét, az ösztöndíjprogramot, a CSOK-hoz kötődően közművesített ingyen telkeket adását.

 

 

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökétől megtudtuk, három fő területtel foglalkoznak, ezek az érdekvédelem, a közösségépítés, és az érték felmutatás, amelyek külön hangsúlyt kapnak. Az érdekvédelemre most kevesebb szükség van, hiszen az egyesület a kormány stratégiai partnere, a családok kéréseit folyamatosan jelezni tudják a minisztériumnak.

­- Számos javaslatunk észrevehető az intézkedésekben, van olyan javaslatunk is, ahol a kormány mert nagyobbat álmodni, mint mi. A gépkocsi támogatást régóta kértük a kormánytól, nagyon örülünk annak, hogy erre most igent mondtak. – válaszolta kérdésünkre Kardosné Gyurkó Katalin.

Az elnök szerint azonban a kormányzati intézkedések mellett mindenki tehet, és tennie is kell azért, hogy a többgyermekes családmodellt újra sokan válasszák, kicsit formálni kell a társadalmat, el kell mondani, hogy nem lemondás az, ha igent mondunk egy életre, hanem sokkal több örömünk lesz az életben, ha gyermek születik.

(A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökével készült teljes interjúnkat holnap olvashatják a Makó Híradón)

A nagycsaládos majálison részt vett Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnöke is, akitől megtudtuk, nagyon jó kapcsolatban vannak számos hazai szervezettel. Krizsán Vilmos szerint a magyar kormány hatalmas erőket mozgósít a családok támogatására, olyan intézkedéseket hoz meg, amelyek egész Európában példamutatóak.

– Szeretnénk meghonosítani ezt Szerbiában is, a mi szövetségünk most arra készül, hogy őszre egy nagy tanácskozást szervezzen, ahol a magyarországi példát ismertetnénk, ezeket az intézkedéseket, amelyek itt megszülettek. A cél, hogy a mi döntéshozóink is ezt megszívleljék, próbáljanak ilyen irányban döntéseket hozni. – mondta el portálunknak az elnök. Krizsán Vilmos hozzátette: természetesen Szerbiában is vannak olyan intézkedések, amelyek a gyermekvállalást támogatják, de ilyen átfogó csomag még nincsen.

A makói rendezvény egy országos rekordkísérlethez is csatlakozott, amellyel a gyermekvállalás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom. Az „Emeljünk magasba minél több gyermeket” akcióra a rendezvényen közel százan regisztráltak.

 

 

A rendezvény kapcsán Makó város polgármestere közösségi oldalán is megosztotta gondolatait:

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest