A belga közegészségügyi hivatal (Cocom) friss jelentésben a brüsszeli északi pályaudvaron és a szomszédos Maximilen parkban táborozó illegális bevándorlók között terjedő betegségek kockázataira figyelmeztet, egyúttal hosszú távú megoldást javasol a közterületen élő migránsok egészségügyi ellátására – közölte a belga sajtó pénteken, számol be róla a 888.

Ahogy arról a 888 is beszámolt, a brüsszeli északi pályaudvaron és a mellette fekvő Maximilien parkban katasztrofális körülmények uralkodnak. Az ott tartózkodó illegális migránsok gyakorlatilag no-go zónává változtatták a környéket – nemcsak azért, mert a rendőrök is csak párosával járőröznek, hanem mert a környéken több éve táborozó, főként fekete-afrikai migránsok között olyan betegségek kezdtek terjedni, mint a tuberkulózis, a rüh, a bárányhimlő, a Lyme-kór, valamint a malária.

Mint ahogy a belga hivatal írja, a migránsok körében feltűnő betegségek „közegészségi kockázata rendkívül magas, s a helyzet humanitárius szempontból kritikus”. A hatóság emiatt a környéken dolgozó alkalmazottainak a beoltását javasolta.

S bár a Cocom szerint a betegségek kockázata a belga lakosságra nézve korlátozott, a helyzet könnyedén súlyosbodhat, mivel várhatóan tovább nő a Belgiumba érkező illegális bevándorlók száma.

A belga sajtó beszámolója szerint a brüsszeli közlekedési vállalat (STIB), valamint a De Lijn nevű flamand távolsági busztársaság sofőrjei a hét elején közölték, hogy a „veszélyes egészségügyi és biztonsági helyzet” miatt nem állnak be a brüsszeli északi pályaudvar melletti végállomásra. Az utasokat ehelyett egy korábbi, metró közeli állomáson veszik fel, illetve teszik ki. Jelenleg 150-200 ember tartózkodik a higiéniai létesítményekben szegény pályaudvar területén. Legfőbb gondot a szemetelés, a vizeletszag, valamint az alkohol- és a kábítószer-fogyasztás miatti erőszak növekedésére jelenti – közölték.

A belga közegészségügyi hivatal véleménye szerint hosszú távú és fenntartható megoldást kell találni a közterületen élő nagyszámú migráns egészségügyi ellátására. A megelőzés ugyanis jobban megtérül, mint a már kialakult betegségek kezelése. A jelentéstevők szerint fokozni kell az orvosi jelenlétet, valamint több, az intimitást biztosító egészségügyi pontra, tisztálkodásra alkalmas helyre és mellékhelyiségre van szükség. Javítani kell emellett a migránsok egészségügyi dolgozókba és az önkéntes segítőkbe vetett bizalmát, ami „a fokozott és rendszeres rendőrségi ellenőrzések miatt az elmúlt két évben erősen meggyengült.”

A brüsszeli Maximilien parkban és a közelében található északi pályaudvaron évek óta tartózkodó migránsok legtöbbje nem nyújt be menedékkérelmet Belgiumban, mivel azt várják, hogy Nagy-Britanniába távozhassanak. A szövetségi kormány mindeddig azt hangoztatta, hogy nem biztosít elhelyezést azoknak, akik nem nyújtanak be menedékjog iránti kérelmet Belgiumban.

 

Forrás: 888 | Borítókép: illusztráció

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest