Kiemelt hírek Makó

Trócsányi László: a magyarság egy nemzet, nem egy ország

Az igazságügyi miniszter szerint Nyugat-Európában sok ország gyarmatosítóként “nagy bajnok” volt a demokrácia exportban, ám ennek most következményei vannak, a bevándorlás következményét azonban nem vállalják egyedül, hanem szét akarják osztani. Fel kell lépni az ellen, hogy bizonyos európai országok úgy gondolják, Közép-Európa felett egyfajta gyámságot kell gyakorolni, mondja Trócsányi László.

Bakondi György után most Trócsányi László igazságügyi miniszter látogatott el Makóra, ahol a Korona Konferencia Központ felső szintjének teljesen megtelt terme várta. A vendégeket és érdeklődőket először Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntötte, majd Lázár János beszélt az Európai Parlamenti választások tétjéről.

A térség országgyűlési képviselője először is arra kért mindenkit, hogy vegyen részt a voksoláson, mert aki nem megy el, az lemond arról a lehetőségről, hogy az életét, a sorsát a saját kezébe vegye. Lázár János megköszönte az aláírást gyűjtő önkénteseknek és támogatóknak, hogy kiállnak Orbán Viktor mellett, mint mondta nagy eredmény a választókerületben összegyűlt 20 ezer aláírás olyan passzivitás közben, amellyel alkalmasint találkoztak. A választók közül ugyanis sokan azt kérdezik, mi közük nekik Brüsszelhez, messze van, nem érdekli őket. A képviselő azonban hangsúlyozta, attól, hogy távol van, bizony beleszól a mindennapjainkba, a mostani tét pedig az, hogy a két fajta politikusból melyiket választjuk május 26-án.

 

 

– Ma Európában már csak kétfajta politikus van. Sok pártban vannak, de valójában két fajta ember küzd egymással. Az egyik szolgálja a hazáját, a másik árulja a hazáját. Aki árulja a hazáját, az árulja a politika piacán, a gazdaság piacán, és mindenki másnak, csak vigyék, csak adjanak valamit érte. Aki szolgálja a hazáját, az azért megy Brüsszelbe, hogy a nemzeti érdek érvényesüljön, a magyar érdek érvényesüljön. Ilyen egyszerű a dolog, nem bonyolult ez. – fogalmazott Lázár János, majd hozzátette, véleménye szerint aki Trócsányi Lászlóra és a Fidesz listájára szavaz, az jó helyre adja a voksát.

A 2010-es pénzügyi és gazdasági idegen megszállásból ugyanis csak a nemzeti politika, a nemzeti érdekérvényesítés tudta kiszabadítani ezt az országot, és ugyanezt kell tenni a jövőben is.

Trócsányi László azzal kezdte előadását, hogy kiemelte, nekünk magyaroknak kell önbizalommal rendelkezni, van egy nagyon komoly múltunk, van mire büszkének lenni. Önbizalom nélküli nemzet nem képes semmire, ha nem tudjuk kik vagyunk, nem fogunk tudni eredményt elérni, tette hozzá.

Nyugat-Európában a 40 év kommunizmus miatti kimaradás miatt nem ismernek minket, ezért először is el kell tudni mondani, hogy a magyarság nem egy ország, hanem egy nemzet, amelynek tagjai különböző országokban élnek. Ezért nekünk a kisebbségvédelem is egy prioritás. Az igazságügyi miniszter szerint Közép-Európában máshogyan gondolkodunk bizonyos dolgokról, mint Nyugat-Európában, itt nagyon erős identitással élő nemzetek vannak, ez azért van, mert mindig a szabadságunkért küzdöttünk, ami számunkra emiatt egy nagyon fontos érték.

 

 

Nyugat-Európának más az összetétele, gyarmatosító országok voltak, ennek köszönhetően ma visszafelé sül el a dolog, mert a bevándorlók most oda akarnak menni. Erre viszont egyesek egy fals szolidaritási rendszerrel válaszolnának, tulajdonképpen azt akarják elérni, hogy az ő problémáikat osszuk szét Európában.

– Nyugat- Európa a demokrácia exportban nagyon bajnok volt, sorolhatnám azokat a háborúkat, amiket megindítottak. Mindennek van következménye, most szét akarják osztani a problémát, azt mondják összeurópai probléma. Közép-Európában mi ezt másképpen látjuk. Mi azt mondjuk, hogy ha nektek munkaerőre van szükségetek, akartok bevándorlókat, az a ti döntésetek. A mi döntésünk más, tessék tiszteletben tartani egymást. – mondta el Trócsányi László, hozzátéve, hogy ebben a kérdésben nem lehet azonos döntéseket hozni, mert az egyes országok között óriási a különbség.

Az igazságügyi miniszter korábban közel tíz évet élt Franciaországban és Belgiumban, úgy véli Nyugat-Európának a legnagyobb problémája, hogy a közösségek teljesen felbomlottak. Párhuzamos társadalmak alakulnak ki, ami a nemzet összetartozását nem teszi lehetővé. Márpedig alapvető kérdés, hogy tudjuk miért élünk együtt, mi köt minket össze. Ha nincs ez az érzés, akkor nem lesz nemzet, fogalmazott Trócsányi László.

A Fidesz-KDNP listavezetője leszögezte, fel kell lépni a kettős mérce ellen Európában, akkor is, ha sokszor csak döntetlenre tudjuk kihozni a meccset, mert a pálya lejt.

– Ma bizonyos európai országok úgy gondolják, hogy csendőrként kell eljárniuk, Közép-Európa felett egyfajta gyámságot kell gyakorolni. Ha egy jogszabályt Nyugat-Európa elfogad, az jó, ha mi ugyanazt fogadjuk el, akkor az jó esetben csak gyanús. – érzékeltette ezt egy konkrét példával Trócsányi László.

 

navigate_before
navigate_next