Kiemelt hírek Makó

Szocialista EP-jelölt Makón: Európának együtt kell élnie a terrortámadásokkal

Az MSZP-P kampánybuszával a szocialisták EP-listájának 20., bejutásra teljesen esélytelen jelöltje érkezett Makóra, aki szerint ahogy az ETA vagy éppen az IRA robbantásos merényleteivel „sajnos együtt kellett élni”, úgy a mostaniakkal is.

Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője, és Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere látogatott a szocialisták Európai Parlamenti választási kampányának keretében Makóra, utóbbi az MSZP-P közös listájának előkelő 20. helyére fért fel (Magyarországnak összesen 21 helye van, szóval ha az MSZP-P viszi mindet, akkor végülis bejut).

A képviselőjelölt elmondta, több mint száz településen jártak eddig, mert fontos számukra, hogy személyesen találkozzanak az emberekkel, és bemutassák a két párt programját, és azt, hogy egy olyan szociális Európa mellett vannak elkötelezve, amelynek a középpontjában nem a pénz van, és az Európai Uniós források, hanem az ember.

Mivel azonban a pártszövetség fő ígéretének, a 240 ezer európai minimálbérnek a megteremtéséhez elég sok pénz is kell, ezért megpróbáltuk megtudni, pontosan miből is lenne erre. Konkrétumot keveset kaptunk, de Csige Tamás szerint nem hazai forrásból kellene előteremteni a pénzt, hanem a tagállamok által befizetett összegekből, újraosztással.

Figyelembe véve, hogy az uniós költségvetés körül e nélkül is öldöklő küzdelem van a tagállamok között, és Brüsszel még a migrációs támogatások növelését is az agrártámogatások csökkentésével akarja „meghálálni”, erre természetesen szinte semmi esély. Annál is inkább, hogy a szocialisták jelöltje Tordai Bence felvetését a Google és a Facebook megadóztatásáról csak egy ötletnek nevezte, amin érdemes elgondolkodni, de az egyelőre a jövő kérdése, hogy megvalósítható-e.

 

 

A sajtótájékoztatón az is kiderült, miért nem lett végül közös lista a Demokratikus Koalícióval. Csige Tamás szerint „házasságot azzal tud az ember kötni, akivel szerelmes lesz, és ez kölcsönös, ha a szimpátia megvan egymás irányába, az még kevés, azt csak barátkozásnak lehet tekinteni”.

Az EP képviselő-jelölt szerint egyébként az Európai Parlamenti választások nem csak Magyarország jövőjéről fognak szólni, hanem az Európai Unió jövőjéről is, és arról a több mint 50 évről, ami összekovácsolta Európát, és ami alatt béke van. A Makói Városi Televízió felvetését, miszerint ezt az európai békét jelenleg éppen a rengeteg áldozattal járó terrortámadás veszélyezteti legjobban, Csige Tamás azzal magyarázta, hogy azok korábban is voltak.

– Lehet, hogy ön nem emlékszik, annak idején az ETA terrorszervezet, vagy a Vörös Brigádok terrorszervezet, vagy az IRA mennyi robbantásos merényletet követett el Európában, azt hiszem, hogy sajnos azzal is együtt kellett tudni élni. Ezért vannak minden országnak független bűnüldöző szervei, hírszerző szervezetei, amelyek meg tudják akadályozni, fel tudják deríteni. – fogalmazott a szocialisták EP-jelöltje.

Bár kicsit meredeknek tűnik ezeknek a terrorszervezeteknek az összehasonlítása a jellemzően magányos merénylőkből álló mostani terrortámadásokkal, de a bűnüldöző szervek egy részüket elkapják, a maradékkal meg éljen együtt Európa. Nem baj, önök csak szavazzanak az 1-es listára, a szociaLISTÁRA!