Színes Térség

Már az első órában tonnányi e-hulladékot adtak le a földeákiak

Már az első órába rengeteg kiszuperált elektromos háztartási gépet, rossz tévét és egyéb szórakoztatóipari eszközt adtak le a földeáki elektronikai hulladék gyűjtésen. A Termáltechnika Kft. régi Petőfi Sándor utcai telephelye Bajcsy-Zsilinszky utca bejáratánál szombaton reggel 8 és déli 12 óra között is térítésmentesen átveszik azokat bárkitől.

Csak úgy gyűltek a kiszolgált automata mosógépek, rossz tévék, számítógépek és porszívók a Termáltechnika Kft. régi Petőfi Sándor utcai telephelyén. A Bajcsy-Zsilinszky utcai bejáraton át szinte egymás kerülgetve érkeztek az autók magukban vagy utánfutókkal. Ezekről aztán a szocialista, illetve a kapitalista elektronikai termékek széles választéka került le, hogy gazdáik végleg megszabaduljanak az odahaza már csak hulladékként kerülgetett, az udvaron, a padláson, a melléképületben vagy épp a sufniba dugott eszközöktől.

Az udvaron aztán szépen rendben sorakoztak fel, azaz a tévék a tévékhez, a mosógépek a mosógépek, míg a hűtők és a fagyasztószekrények a hűtők egyre gyarapodó halmát növelték.

Látszott, hogy a helyi önkormányzat szervezte e-hulladékgyűjtést igyekeztek kihasználni a földeákiak. Igaz akadt olyan, aki név nélkül bevallotta, hogy makói rokonától is hozott ide réges-régi tévékészüléket.

navigate_before
navigate_next

A többség azonban a saját egykori elektromos gépétől szabadult itt meg.

– Nem régen, csak körülbelül fél évig tároltam odahaza ezt a villanybojlert. Jobb híján az udvaron volt, mert a házban már nem fért volna el – mondta Kurunczi István, aki a bojlert autója csomagtartójában szállította el az átvételi helyre. Hozzátette más hasonló dolog nem maradt odahaza.

– Nagyon örülök ennek a lehetőségnek, mert a használt elektromos eszközöket nem tudjuk máshová elszállítani. Ez egy jó alkalom arra, hogy az ilyen termékektől, műszaki cikkektől megszabaduljunk, ne otthon kerülgessük vagy az árokparton felejtsük – mondta egy, a neve elhallgatását kérő asszony. Hozzátette, amit most leadott, azt a hátsó műhelyben tárolták, de ott is mindig útban volt.

– Úgy gondolta, hogy amit már nem használunk, azt oda kell adni annak, aki esetleg újra tudja hasznosítani – mondta Tóth Imre, aki egy autó utánfutóján több hűtőládával érkezett. Azt mondta, hogy ezeket egy lakatlan házban tárolta eddig, mert máshol nem tudta.

Az e-hulladékgyűjtés szombaton reggel 8 és déli 12 óra között még tart. Igyekezzen, mert Földeákon az idén nem lesz több ilyen lehetősége!