Sport Térség Top

Kerekesszékkel is „átfutottak” Földeákról Óföldeákra

Valamivel több, mint négyszázan vettek részt a Futás a múltba futóversenyen. A földeáki Hofmann telepről elstartolt résztvevők, mintegy öt kilométeres távot tettek meg, az óföldeáki erődtemplom mellett célig. Gyuris Antal volt az egyetlen aki kézihajtányos kerekesszéken tette meg a távot.

– Ez a negyedik alkalom, hogy én is versenybe szálltam, azaz a kézihajtányos kocsimmal megtettem ezt a távot – árulta el Tóni bácsi, aki pár perccel több, mint fél óra alatt tette meg a rajttól a célig a távot, azaz az élmezőnyben végzett. – Azért indultam, mert ha nem mozgok, megőrülök. 2013-ban kényszerültem ebbe székbe, ezzel járok mindenfelé, még a kiskertembe is. Ott aztán, ha nagy nehezen kikászálódok belőle, már elvagyok, még kapálni is tudok – mondta.

Gyuris Antal kerekesszékben élt célba. Őt is banánnal és ásványvízzel kínálták

A Návay Lajos Diáksport Egyesület szervezte futás résztvevőnek többsége azonban a földeáki Návay iskola diákja volt, illetve részt vettek még a kiszombori Dózsa György Általános Iskola, illetve a makói Kálvin Téri Református Általános Iskola diákjai, illetve számos felnőtt is.

A váltófutást a Kálvin csapata nyerte, a második a földeákiak csapata, míg a harmadik a kiszombori diákok lettek.

– A tizenegyedik alkalommal rendeztük meg a Futás a múltba futóversenyünket, annak emlékére, hogy a mai Földeákra a Maros egyik árvize után települtek át őseink. Ezzel tisztelgünk az emlékük előtt. Így futottunk szó szerint Földeákról Óföldeákra, azaz vissza a múltba – árulta el Molnár János sportszervező. Hozzátette: ez alkalommal három futamot is rendeztek, az alap öt kilométerest, mely a két falu távolsága, most első alkalommal egy tizenöt kilométeres egyéni távot, illetve a 6×800 méteres váltófutást. A befutókat ásványvízzel és banánnal várták.

navigate_before
navigate_next

Az összes résztvevő, aki teljesítette az 5 kilométeres távot, azok között tizenöt zömében édességcsomagokat jelentő tombolatárgyakat sorsoltak ki. A fődíjat, egy kerékpárt Vass Levente nyerte.

Vass Levente nyerte a tombola fődíját, a kerékpárt

A díjakat ünnepélyes keretek közt adta át Hajnal Gábor Földeák polgármestere, Zsarkó József Óföldeák alpolgármestere, Olasz Attila lelkész és Tóth Imre, a földeáki iskola igazgatója.

A tömegsport rendezvény végén a résztvevőket tésztapartin látták vendégül. Az adományok fejében a résztvevők palacsintát is kaptak. Az adományok összegét az óföldeáki gyermeknapra használják majd fel.

A Lázár János országgyűlési képviselő, valamint Balázs József tankerületi igazgató fővédnökségével, illetve Hajnal Gábor Földeák és Simonné Sinkó Erika Óföldeák polgármestere védnökségével szervezett rendezvény célja a futás népszerűsítése, valamint csapatverseny keretében atlétikát szerető iskolák megmérettetése, versenyeztetése volt. A futóverseny szakmai támogatója a Csongrád Megyei Atlétikai Szövetség.