Hírek Makó

Bútorokat árult, csak nem szállított egy makói férfi

A Debreceni Járási Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki az általa az interneten eladásra kínált bútorokra az előleget, illetve a teljes vételárat felvette, azonban a termékeket nem szállította le a sértetteknek.

A vádlott 2016. évtől kezdődően webáruházat üzemeltetett, ahol az általa gyártott bútorokat értékesítette. A makói férfi a webáruház beindításakor rendelkezett asztalos műhellyel és a bútorgyártáshoz szükséges alapanyaggal. A kezdeti időszakban a megrendeléseket teljesítette, azonban már 2016 évben a megrendeléseket, illetve a vételár előlegek vagy a teljes vételár felvételét követően a bútorokat nem szállította le és a részére átutalt összegeket sem fizette vissza a megrendelőknek, ezért az ellene csalás vétsége miatt indított büntetőügyekben jogerős marasztalására került sor.

2016. szeptember 15-én a vádlott által üzemeltetett webáruház honlapjáról a sértett kiválasztott egy fenyő ágykeretet, azt megvásárolta és vételár előlegként 45.000,- Ft-ot utalt át a vádlott által megadott bankszámlaszámra. A makói férfi a megrendelést a későbbiekben nem teljesítette, illetve a sértett által kifizetett vételár-előleget sem fizette neki vissza.

Ezt követően 2016. október 17-e és 2018. február 12-e közötti időben a vádlott további 3 sértettől vett át az általa hirdetett bútorok megvásárlására teljes vételárat, illetve szállítási költséget, azonban azokat sem szállította le, illetve az átutalt összegeket sem adta vissza, ezáltal a 3 sértettnek közel 330.000,- Ft kárt okozott, amely nem térült meg.

A vádlott a bűncselekmények elkövetésének időpontjában jogtalan haszonszerzés érdekében a sértetteket tévedésbe ejtette, mivel a meghirdetett bútorokkal nem rendelkezett, a szerződés teljesítése sem szándékában, sem módjában nem állt.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen 3 rendbeli, kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és 1 rendbeli szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban a vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt, továbbá indítványozta, hogy a sértettek által előterjesztett polgári jogi igényt a járásbíróság érdemben bírálja el, annak adjon helyt.

Forrás: ugyeszseg.hu