Belföld Hírek

Berlusconi: az EPP-nek ott kell hagynia a szocialistákat, és a jobboldallal kell szövetkeznie

Orbán Viktor miniszterelnök álláspontjával értett egyet az olasz politika emblematikus figurája – írja a 888.hu.

Silvio Berlusconi, a Forza Italia elnöke, korábbi olasz miniszterelnök egyetértett Orbán Viktorral abban, hogy az Európai Néppártnak (EPP) a hazafias, jobboldali pártokkal kell keresnie a jövőben az együttműködést.

Az EPP-nek el kell fordulnia a szocialistáktól, és helyette a konzervatív, nemzeti pártok felé kell fordulnia. Meggyőződésem, hogy egy ilyen szövetségben Orbán és Salvini is megtalálná a helyét.

Berlusconi nyilatkozatában arra utalt, hogy az EPP egyre inkább a bevándorláspárti baloldal felé nyit az utóbbi időben. Azonban véleménye szerint csak a jobboldallal való szövetség tudja pozitív irányba változtatni Európa jelenlegi arculatát. Később ugyanezt az állítását a Twitteren is megismételte.

Orbán Viktor egy hete, május másodikán fogadta Matteo Salvini olasz belügyminisztert. Ekkor beszélt először arról, hogy az EPP-nek nem a bevándorláspártiakkal, hanem inkább a Salvini nevével fémjelzett nemzeti pártokkal kellene együttműködnie. Egy héttel később a magyar kormányfő Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárt látta vendégül, a közös sajtótájékoztatón pedig bejelentette: a magyar kormány nem tudja támogatni Manfred Weber jelöltségét, hiszen a német politikus korábban kijelentette: a magyarok szavazataival nem kíván bizottsági elnök lenni.