Hírek Makó

Újabb beruházás kivitelezőjével írta alá a szerződést Farkas Éva Erzsébet

A Vidékfejlesztési Program keretein belül 20 tanyán fejlesztik az áramellátást, háromban eddig egyáltalán nem volt.

Újabb fejlesztés kivitelezése kezdődik meg hamarosan a városban mondta el Farkas Éva Erzsébet a tanyák villamosításához kapcsolódó szerződés aláírásakor. A polgármester kiemelte, a belváros infrastrukturális fejlesztése mellett fontos, hogy a külterület is fejlődjön, ezért erre vonatkozóan az elmúlt években több pályázatot is nyújtott be az önkormányzat, és saját költségvetésből is több fejlesztés indult el, és indul.

Ezek érintik például a makó-rákosi háziorvosi rendelőt, a tanyák villamos energia fejlesztését, utak felújítását, és társadalmi összefogás keretében megújulhat a Bogárzói Templom is. Ezek mellett már befejeződött fejlesztés 9 külterületi buszmegálló napelemmel működő világításának kiépítése. A tanyák villamos energia fejlesztését – amelyre mintegy 46 millió forint forrást nyert az önkormányzat -, a makói Puszta-Tel Kft. végzi majd el.

 

 

– 17 tanyában van elektromos áram, ott felszereljük a napelem rendszert, ez hozzá kapcsolódik majd a hálózathoz. Amikor nincs fogyasztás, az energiát visszatáplálja a hálózatba, ezt egy speciális villanyóra megméri, így lenullázható a fogyasztás, amikor visszavesz belőle a felhasználó. – mondta el Puszta Sándor.

Három tanyán viszont korábban egyáltalán nem volt villany, ott szigetüzemű rendszert szerelnek fel, aminek a lényege, hogy a napelemek akkumulátorokat töltenek, ebből pedig egy úgynevezett inverteren keresztül alakítják át hálózati feszültséggé.

A polgármestertől megtudtuk, további tanyákra is tervez hasonló beruházást az önkormányzat, a következő ütemben 27-re adtak be pályázatot, ami jelenleg elbírálás alatt van.