Makó

Online fogadóóra: Lázár hozta a pénzt, ahogy ígérte!

Lázár János, a térség országgyűlési képviselője és Farkas Éva Erzsébet, Makó város polgármestere volt szerkesztőségünk vendége csütörtök reggel.

Tisztelt polgármester asszony! Nagyon tetszik a könyvtár épülete, valóban nagyon hasonlít a korábbi látványtervekre. De hogyan tudja majd elősegíteni a város, hogy tényleg legyen benne élet? Sajnos azt tapasztalom, hogy könyvtárba már nem nagyon járnak az emberek… (Anna, Makó)

Farkas Éva Erzsébet: Makón a könyvtár életében 2019. május 14-e, déli 12 óra történelmi pillanat lesz, ekkor kerül átadásra ünnepélyes keretek között Áder János köztársasági elnök úr jelenlétében a Makovecz Imre tervei alapján készült új, József Attila Városi Könyvtár, térrehabilitációval kiegészítve. Az ünnepségen mindenkit szeretettel várunk, nemcsak a makóiaknak, hanem a térségben élőknek is egy új, szellemi rekreációs központot szeretnénk átadni. Nemcsak a tudás gyarapítására alkalmas épületet, hanem élményközpontú, kulturális és közösségi életet kiszolgáló épületegységet. A könyvtár jelenlegi állománya közel 85 ezer dokumentum, ebben vannak nyomtatott, írott dokumentumok, hangzóanyagok, digitalizált anyagok. Éves szinten, pályázati forrásból és önkormányzati forrásból 1500-2000 darabbal növeljük a könyvtár állományt. Az új épület három szinten várja az odalátogatókat, jelenleg a lakosság 12-14 százaléka rendszeres könyvtárhasználó, a földszinti részen a felnőtt, szabadpolcos állomány helyezkedik el, az emeleten kiállítótérrel, illetve gyermekkönyvtár állománnyal és közösségi terével várjuk az odalátogatókat. A kiállítótér író-olvasó találkozóknak is teret biztosít, civil szervezetek működésének, többen jelentkeztek már, hogy szeretnék igénybe venni rendszeresen az új könyvtár épületét, kutatótér került kialakításra, ahol elsősorban a helytörténeti dokumentumok között végezhetnek kutatásokat. Az elmúlt évben közel 220 rendezvényt szervezett a József Attila Városi Könyvtár, ezeken 7000 fő vett részt.

Lázár János: Jó reggelt, Makó! Gratulálok a könyvtárnak, a makóiak sikerét ismeri el az, hogy Áder János köztársasági elnök úr is itt lesz kedden délben. Nagy respekt a makóiaknak, hajrá Makó!

 

Tisztelt képviselő úr! A Fidesz szerint az EP-választás legfontosabb tétje, hogy megállítsuk a bevándorlást, az ellenzék szerint viszont Makón sem találkoznak az emberek migránsokkal, és a határon is alig van már. Képviselő úr szerint mi az igazság, miért tartja fontosnak, hogy beszéljünk erről? (Nagy Virág, Makó)

Lázár János: Május 26-án az Európai Parlamenti választásokon kérem, hogy a makóiak minél nagyobb számban vegyenek részt, hogy ne mások döntsenek rólunk! A kérdésre válaszolva, azért nincsenek bevándorlók Magyarországon, mert lezártuk a határokat. Ha nem lenne jogi és fizikai határzár, ezrével jönnének. Sajnos, Csanádpalota környékén a kamionokban így is sokan szöknek be. A választás fő kérdése, hogy a bevándorlók előtt megnyitjuk a hazánkat, vagy Európába csak azt engedjük be, akinek itt a helye.

 

Tisztelt polgármester asszony! Lehet azt tudni, hogy körülbelül mennyi állami, vagy uniós forrás érkezett 2014 óta Makóra? Szerintem jó lenne ezt hangsúlyozni, mert az a helyzet, hogy szerintem korábban ennek töredéke sem! (Antal, Makó)

Farkas Éva Erzsébet: 2014 óta Makóra és a térségébe több mint 80 milliárd forint értékű állami és uniós forrás érkezett. Makó és a térsége az elmúlt öt évben mindvégig a magyar kormány bizalmát és támogatását élvezhette. Lázár János országgyűlési képviselő hozta a pénzt, ahogy ígérte. Makó városába több uniós forrás is érkezett, amelyek elsősorban gazdaság élénkítő, kulturális-, sportfejlesztéseket, vállalkozások működését segítik.

 

Képviselő úr szerint milyen lesz a részvétel az európai parlamenti választásokon Magyarországon és Európában? Mert én attól tartok, hogy nagyon alacsony. (Endre, Kiszombor)

LJ: azt remélem 2004 óta most mennek majd legtöbben szavazni, hiszen először van olyan tét, amely minden makói családot érint. Hogy kivel élünk együtt, hogy a gyerekeinknek, unokáinknak kikkel kell együtt élni Európában, ez most fog eldőlni. Makó a makóiaké, Magyarország a magyaroké! Legutóbb a részvétel 28,97% volt, ennél most többre számítok.

 

Tisztelt Farkas Éva Erzsébet! Egy ideje keveset hallunk a fürdő beruházásról, a tudósításokból viszont azt vettem ki, hogy az uszoda építésénél bevonásra kerül részben a volt Galamb kollégium is. Ez számomra nem volt egyértelmű. Jó lenne egyébként kezdeni valamit azzal az épülettel, mert hatalmas és régóta nem nagyon van használva. (Andrea, Makó)

Farkas Éva Erzsébet: A magyar kormány 9 és fél milliárd forinttal támogatja a Hagymatikum Gyógyfürdő bővítését, és a Nemzeti Sportközpont által kivitelezett és működtetett uszodakomplexumot. Az uszodakomplexum beruházása új helyszínen kerül megépítésre, ez annak köszönhető, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség újabb beruházással egy szálloda megépítésének lehetőségével fordult Makó városához. Szakemberekkel vizsgáltuk meg az uszoda új helyszínének lehetőségeit, és végül a fürdőhöz és az oktatási intézményhez közeli helyszínt jelöltük meg, a volt Pénzügyi Palota, vagy ahogy a makóiak ismerik, a Galamb kollégiumi épülete és a mellette lévő telek rész. A Hagymatikum Gyógyfürdő bővítése 4,3 milliárd forintos keretösszegből, annak kivitelezése az ősz folyamán indulhat meg, az uszodakomplexum pedig 5,2 milliárd forint keretösszegből 2020 első felében indulhat el.

 

 

Tisztelt Lázár Miniszter Úr! Nagyon kíváncsi vagyok a véleményére: Ön szerint jó-e a Fidesznek, ha kilép az Európai Néppártból? Érdeklődve figyelem hetek óta ezt a vitát. Nem tart attól, hogy ha a Fidesz kilép, akkor csökken a súlya az új Salvini-féle politikai blokkban, mert kikiáltják szélsőjobbnak? Ön mit vár, szakítás lesz vagy maradás? És ha lehet még kérdezném: Ön is alkalmatlannak tartja Európa élére Weber urat mint Miniszterelnök Úr? Ha igen, van-e ideális jelöltje, akit támogatni tudna? (Egy makói aktív fideszes)

LJ: Fontos időket élünk, évtizedekre eldől most Európa sorsa, nem mindegy, hogy ezeket a döntéseket kik hozzák meg. Meggyőződésem szerint erős nemzetek építhetnek erős Európát. Akik Brüsszelben bennünket képviselnek, elsősorban hazafiak kell legyenek! Nem az a kérdés, hogy milyen pártú politikust választanak, hanem ma már az a kérdés, hogy a nemzeti érdeket képviselőt vagy az Európai Egyesült Államokat képviselő politikusokat küldünk Brüsszelbe. Hitem szerint a legfontosabb, hogy magyarként az ember a hazáját képviselje, és ne idegen érdekeket. A választás fő kérdése, hogy melyik irányba fordul Európa, erős nemzetek, keresztény hagyományok, szuverenitás, családok, vagy globalizáció, háttérhatalmak, bevándorlás, nagy cégek, nagy multik, gender-családok, ez a két világ áll szemben egymással. Nem az a kérdés, hogy melyik frakcióban ül az ember Brüsszelben, hanem az, hogy melyik irányba adja voksát.

LJ: A bal oldal jelöltje, Timmermans úr, a Néppárt jelöltje Weber úr, innen Makóról nézve nincs különbség abban, amit mondanak, egy kottából énekelnek, és ráadásul gyenge mind a kettő, mint a harmat.

 

Úgy tudom lakossági fórumon felmerült a téma, de szeretném én is megkérdezni, hogy valóban van-e esély arra, hogy a fürdő mellett legyen egy gyógyvizes kút is. Van-e ennek valami akadálya? (Sándor, Makó)

Farkas Éva Erzsébet: Ez a makóiak régi emlékét idézi fel, amikor a kifolyó termálvízből lehetett kortyolni. Ez az igény már lakossági fórumon is felmerült, ezért felvettük a kapcsolatot a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályával, hogy milyen jogszabályi feltételei vannak annak, hogy egy termálvizes ivókutat kialakítsunk. Természetesen vizsgáljuk e mellett a műszaki kialakítás lehetőségeit is, turisztikai pályázatunk is lehetőséget biztosít a jövőben erre. A fürdőberuházás befejezésével szeretnénk, ha a makóiak rendelkezésére állna egy ilyen kút.

 

Lázár Jánostól kérdezném: mit szól hozzá, hogy Bangóné patkánynak nevezte a fideszeseket, és nem mondott le, az Újhelyi pedig még a kormányt is lepatkányozta? Ez a nagy kulturált baloldal?

LJ: Az MSZP gyorsvonati sebességgel halad a teljes megsemmisülés felé, a mai képviselőik méltatlanok és alkalmatlanok a haza képviseletére, az ország ügyeinek intézésére. Az ember szinte már visszasírja az öreg komcsikat. Ujhelyi vagy Kovács László, Bangóné vagy Lendvai Ildikó, szinte szürreális a különbség. Sajnos a közbeszéd általában durvul, a hétköznapi magánbeszéd tele van szitokszóval, a napi vitákat egyre jobban jellemzi az agresszió. Ezért nagyon fontos a helyi példa. Makón olyan városvezetés kell,  amely képes egyesíteni az itt élő polgárokat. Farkas Éva Erzsébet jól szerepelt.

LJ: Bangónénak nem ez az első nyelvújítása, hiszen nem olyan régen leparasztozta azokat, akik neki nem tetszenek. Általában azt tapasztalom, hogy a parasztozás nagy divat lett, holott Makón és Vásárhelyen a régi öregek azt vallották, hogy a parasztembernek kézcsók jár, hiszen mindannyian a kezéből eszünk. A minap egy általam nagyra becsült vásárhelyi ismerősünk is ezzel fordult hozzám. Eljött az idő, hogy a kétkezi, földműves, parasztember érdekében végre fellépjünk. Tűrhetetlen, hogy nyelvünkben, a napi életben a parasztozás ilyen formában jelenik meg. Erre mindenkinek vigyáznia kell, főleg itt, az Alföldön, ahol még a mai napig parasztcsaládok viszik vállukon közösségeinket.

 

Köszönjük a Csipkesor megújítását! Egy-két észrevételem azonban lenne ezzel kapcsolatosan. Egyrészről a kukák a bicikli út mellett lettek kihelyezve, de az inkább a két út között kellene, úgyis a gyalogosok használják, és jobb lenne, ha nem kellene emiatt átvágni a biciklisúton. A másik pedig, hogy az oszlopok borítása nem túl szép. Nem lehetett volna úgy hagyni borítás nélkül, és inkább valami futónövényt helyezni ki? Egy kis idő múlva szép zöld, élő oszlop alakult volna ki. (Bálint, Makó)

Farkas Éva Erzsébet: A makói beruházások kapcsán igyekeztünk széleskörű társadalmi nyilvánosságot biztosítani, egyrészt a beruházások megismertetése, másrészt a közös vélemények kialakítása tekintetében. A tervezési, előkészítési munkálatok is így valósultak meg. A hulladéktárolók elhelyezése elsősorban a Csipkesor előtt, huzamosabb eltöltő és a padokat igénybe vevők szokásaihoz került kialakításra, akik elsősorban a kerékpárút, szoborpark felőli részen tartózkodnak, de természetesen megvizsgáljuk a kérdést és lehetőség szerint elhelyezünk tárolóedényeket a kerékpárút és a járda közötti szakaszon is. A Csipkesor terveit a Palánkai, Ybl Miklós-díjas tervezőiroda tervezte, figyelembe véve az épület sajátosságait, homlokzati, csipkézeti díszítéseit. Emellett fontosnak tartottuk, hogy műszakilag is időtálló legyen.

 

 

Tisztelt Polgármester Asszony! 
Tervezik-e, hogy átnevezzék a makói Erdei Ferenc teret, miután Erdei Ferenc Rákosi Mátyás belügyminisztereként tevékeny részese volt a kommunista önkényuralmi rendszer kiépítésének, s hozzájárult nem csak az egész ország, de a makói gazdatársadalom gerince megroppantásához. Tisztelettel: K. Krisztina

 

Farkas Éva Erzsébet: Ez a kérdés már többször felmerült, lakossági fórumok és képviselő testületi-ülések keretében is. Az önkormányzati választások után visszatérünk rá.

LJ: Ezt a kérdést a makóiaknak kell eldönteni. Büszke vagyok arra, hogy Hódmezővásárhelyen a mostani kommunista hatalomátvétel előtti utolsó pillanatban vissza tudtuk állítani a Tisza István és Bethlen István utcákat, Táncsics Mihály és Somogyi Béla helyett. Remélem, ehhez Makón is meg lesz a többség!

 

Makó Északi elkerülő út mikor kezdődhet végre a tényleges munka? kb 5 ciklus óta csak ígérgeti mindenki. (B. Ágnes)

Szeretném Lázár urat megkérdezni, hogy ami utat tönkretették az évek alatt a kamionok Apátfalva és Makó közt, azt mikor vagy hogyan szeretnék felújítási vagy rendbetenni? Mert lassan páncélosok használhatják gyakorlótérnek, hiszen olyan nyomvályúk és kátyúk vannak benne, hogy a személyautók ugrálnak rajta, és előzni is életveszélyes. Köszönöm válaszát. (Veréb Endre)

LJ: Folyik a tervezés, azért küzdök, hogy a 2020-as költségvetésben már az előkészítésre forrásokat tudjunk biztosítani. Ma délután találkozom Palkovics László közlekedésért felelős miniszterrel, akivel több minden más mellett erről is szót ejtünk. Tehát csapataink harcban állnak!

LJ: Hogy küzdelmeink nem reménytelenek, arra jó példa a nagylaki elkerülő, ami 4 milliárd forintért mostanra valósult meg, megszabadítva a kamionoktól Nagylakot, Magyarcsanádot és Apátfalvát. Most a régi 43-as felújítása a feladat, de az elmúlt évek közlekedési káoszát és levegőszennyezését végre meg tudtuk szüntetni. Gratulálok a nagylakiaknak!

 

Több helyen is olvastam, hogy az unió az agrártámogatásokat akarja csökkenteni, véleményem szerint azok után, hogy így is tönkretették a magyar termelőket ez már végzetes lenne. Mi a véleménye erről a képviselő úrnak? Tudom, hogy az agrárkamara is indított aláírásgyűjtést erről, az tart még? Hol lehet aláírni, ha igen? (Kálmán, Apátfalva)

Tisztelt képviselő úr! Bár ez nem szorosan a választókerületre tartozik, de nagy örömmel hallottam, hogy a mezőhegyesi ménesbirtokot, ahol én húsz évet ledolgoztam, végre fejleszteni kezdték. Mit lehet tudni az itteni beruházásokról, hogy haladnak, milyen fejlesztések lesznek? (Kovács István, Mezőhegyes)

LJ: Ha lemegy az Európai Parlamenti választás, azonnal egy költségvetési csata kezdődik Brüsszelben, ahol a liberálisok a bevándorlás támogatását az agrárium pénzeiből akarják biztosítani. Aki a bevándorlás ellen szavaz, az a magyar földművesek mellett adja le a voksát! Ez jól mutatja, hogy a választásnak mekkora tétje van, hiszen nem mindegy, hogy a közös agrárpolitikából a magyar agrárium milyen feltételek mellett részesül.

Mezőhegyes nemzeti mintagazdaság lesz, ezért iskolafejlesztés, öntözési beruházás, gépesítés, digitális korszerűsítés, szarvasmarha telep építés következik, sőt visszaszerezzük az elrabolt vetőmag-üzemet is. Gőzerővel azon dolgozom, hogy öt éven belül ne csak Magyarország legszebb, hanem legjobb birtoka is lehessen Mezőhegyes, 10 év múlva pedig mindenkit meg kell vernünk az európai agrárversenyben.

 

 

Mostanában egyre több hazug pletyka terjesztést hallok, ami makói ellenzéki politikusok szájából indul, erre számíthatunk az önkormányzati választásokon is? Milyen kampányra lehet készülni? a kérdés képviselő úrnak is szól (Éva, Makó)

Farkas Éva Erzsébet: Makó sikertörténetét éli, a lakosság többsége ezen az úton szeretne tovább haladni, azonban változik a politika karaktere, nyelvezete, eszközkészlete. Ma nem arra figyelnek fel elsősorban az emberek, akinek tervei, elképzelései vannak, hanem arra, hogy minél megdöbbentőbb hírekkel szolgáljanak. Politikusként képviselőtársaimmal arra törekszünk, hogy a valódi értékeket közvetítsük közösségünk felé, a látszatpolitizálás helyett a város valós értékeinek további fejlődése mellett kívánjuk letenni a voksot.

LJ: 2014-ben éles harc és szoros verseny után nyert Farkas Éva Erzsébet polgármester asszony, gratulálok ahhoz, hogy képes volt egyesíteni Makót, és ez az oka annak, hogy a város fejlődni tudott, és jól halad előre. Csak a makóiakon múlik, hogy mi lesz a folytatás.

 

A Makó Híradó kérdése: Képviselő úr Facebook-oldalán olvastuk, hogy végigjárja a választókerület összes kocsmáját, mik a tapasztalatok, mi a hétvégi program?

LJ: Nem győzöm, annyi van, mármint kocsma. Valóban, most és az őszi kampányban  is szeretnék minél több emberrel találkozni. Nem szégyen az, hogy vannak, akik időnként betérnek a kocsmába, számomra az ő véleményük is sokat számít, nem beszélve a kocsmárosnéról, aki sokkal jobban tudja, hogy mi történik Makón, mint a kedves képviselő-testület. 🙂

 

Köszönjük, hogy velünk tartottak, fogadóóránk véget ért! A további kérdésekre Lázár János országgyűlési képviselő és Farkas Éva Erzsébet polgármester írásban válaszol.