Hírek Makó

Névadójukról emlékeztek meg a návays diákok

Dr. Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató tartott előadást a HSZC Návay Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának tanulóinak az intézmény névadójáról, Návay Lajosról. A diákok megismerhették, hogy mit tett a vértanú politikus, országgyűlési képviselő Makóért és a térségért.

Návay Lajos halálának 100. évfordulójára emlékeztek meg ma a HSZC Návay Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában. A politikust 1919. április 29-én gyilkolták meg kiskunfélegyházi pályaudvaron, miután elhurcolták Makóról. Návay sokat tett a városért és a térségért: ezekről tudhattak meg többet a návays diákok dr. Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgatónak köszönhetően.

navigate_before
navigate_next

Kincses Tímea, az intézmény igazgatója portálunknak elmondta, azért tartják fontosnak, hogy a diákok ismerjék a névadójukat, mert illik tudni Návay munkásságát. Az intézmény 1923 és 1946 között hordta Návay Lajos nevét, majd 2008-ban avattak emléktáblát a vértanú politikus emlékére. Később az iskola ismét visszakapta a Návay Lajos nevet.

– Fontos, hogy a diákok megismerjék a politikust, az országgyűlési képviselőt és a vértanút, illetve hogy tudják, miért volt fontos az ő nagysága a város életében – fogalmazott az intézmény vezetője. Az előadást követően az emléktáblát is megkoszorúzták az iskola aulájában.