Térség Top

Lázár János receptje a sikeres falusi csokhoz

Az elmúlt 50 év legjobb társadalompolitikai támogatását hozta meg a kormány a falusi csok bevezetésével, hiszen 10 millió forintból teljesen új háza lehet annak, aki ezt igénybe veszi – jelentette ki Lázár János. A térség országgyűlési képviselője azért azt is elmondta, hogy mi kell ég ahhoz, hogy a fiatalok az elnéptelenedő falvakba költözzenek. A képen Nagyér, madártávlatból.

– A falusi csok 10 milliójából 5-ért házat lehet vásárolni a kistelepüléseken, s a másik 5 millióból fel is lehet azt újítani – világított rá Lázár János az elnéptelenedő települések ingatlanárai, s az azokban rejlő lehetőségekre. A térség országgyűlési képviselőjét több, a makói környéki kitelepülésen tartott fogadóóráján is felkeresték a falusi csok lehetőségei iránt érdeklődők.

– Ezeknek a fogyatkozó létszámú településeknek ez a legutolsó esélyük arra, hogy belátható időn belül ne néptelenedjenek el, Az a kérdés, hogy a fiatalok látnak-e életkilátást ezekben a falvakban – mondta. Lázár János szerint ez utóbbihoz az kell, hogy rendben legyenek az utak, a járdák, jól legyen megszervezve a tömegközlekedés. Ez azért fontos, mert ha egy kistelepülésre, mint amilyen például Csanádalberti beköltöznek a fiatalok, azért iskolába be kell hordani a gyereket Makóra vagy a közeli Tótkomlósra, el kell menni kórházba, szolgáltatást igénye venni.

Hangsúlyozta, éppen ezért a járási székhelye szolgáltatás központúsága nem változik meg attól, hogy valaki kiköltözik egy faluba.

– Nagyon érdekes társadalmi mozgások várhatóak a falusi csok hatására, de azt gondolom, nincs nagyon más választás. Ha a kormány ezt a lépést nem teszi meg, ezt a támogatást nem adja, akkor az én választókörzetemben harminc-negyven éven belül lesz olyan település, amely teljesen elnéptelenedik. A választókörzetem olyan része az országnak, melyben tudom, melyik az a két-három település, ahol harminc-negyven év múlva már senki sem él. Van olyan falu a környéken, ahol nyolcvan ház áll üresen – tette hozzá Lázár János. Az országgyűlési képviselő szerint az a kérdés, hogy melyik falvakba költöznek be a fiatalok. Úgy vélte, hogy a jobb logisztikai helyen, azaz a járási centrumokhoz közelebb esők vannak jobb helyzetben e téren.

De hallgassa meg a képviselőt saját szavaival a falusi csokról: