Makó Színes

A SZIGNUM egy napja Dél-Amerikában

Boldog Gerhardinger Terézia anyára, a Boldogasszony Iskolanővérek rendalapítójára emlékezett ma a SZIGNUM közössége. A közös szentmise után játékos, ismeretterjesztő feladatok színesítették a napot, amelynek témája ezúttal Dél-Amerika volt.

– Minden esztendőben, május 9-én megemlékezünk rendalapítónk, Boldog Gerhardinger Terézia égi születésnapjáról. Mivel az idén „Bátor” tanévünk van, a dél-amerikai keresztények életörömével és bátorságával akarunk ma ünnepelni – tudtuk meg Gottfried Katalin M. Hedvigtől, az alkalom fő koordinátorától.  Az eseményt szervező Boldogasszony Iskolanővérek makói rendháza tagjainak választása azért esett az idén Dél-Amerikára, mert Terézia anya egy nemzetközi közösséget hozott létre és oktató-nevelő tevékenysége ezen a földrészen is kibontakozott. – Jelenleg öt kontinens 35 országában vagyunk jelen. Korábban azt határoztuk el, hogy évente egyet-egyet megismerünk majd ezek közül, eddig Európában és Afrikában jártunk – avatott be a részletekbe a szerzetesnő. Hedvig nővér hozzátette, a rendhagyó nappal szeretnék nem csak az adott kontinens természeti és kulturális kincseire felhívni a diákok figyelmét, hanem olyan fontos fogalmakat is tudatosítani akarnak, mint a környezettudatosság vagy a méltányos vásárlás. Emellett személyes példát is kívánnak a fiatalok elé állítani, Mayra Avellar Neves brazil Nemzetközi Gyermekbékedíjas történetén keresztül.

A nap tervezésekor segítségükre volt Fidelis nővér saját perui tapasztalataival, illetve figyeltek arra is, hogy tartalmas és színes programokat állítsanak össze, a tematikának megfelelően. – Közös szentmise után forgószínpad-szerűen vehetnek részt a csapatok az állomásokon, amelyet legnagyobb tanítványaink vezetnek. Ezeken ismeretterjesztő, játékos és ügyességi feladatok várják a diákokat – tudtuk meg. Átkelés az Amazonas folyón, missziós telep építése, gazdaságos vízhasználat, a kakaóbab útja, inkák aranya, spanyol énekek tanulása – csak egy pár példa a feladványok közül, amelyek Peru, Paraguay, Argentína, Brazília jellegzetességeit tárták fel a gyerekeknek.

navigate_before
navigate_next

A kedvezőtlen időjárás miatt a közösségi program nem a Maros-parton, hanem az iskolában került megrendezésre, de ez nem szegte a közösség kedvét. Ezúttal sem maradhatott el az ilyenkor szokásos tejszínhabos kakaóból és kalácsból álló tízórai, és az ebéd is dél-amerikai stílusú volt. Az ünnep jó hangulatban, sok élménnyel telt kicsiknek-nagyoknak egyaránt.

navigate_before
navigate_next