Hírek Makó

A szakma képviselői is felfedezhették az új Makovecz-könyvtárat

A 21. század könyvtárát érintő kihívások kerültek fókuszba az új könyvtárban: a szakma az átadóünnepség előtt egy konferencia keretein belül fedezhette fel az új bibliotékát, és vitathattak meg fontos szakmai kérdéseket.

A megjelenteket Farkas Éva Erzsébet fogadta, aki köszöntőjében elmondta: fontosnak tartották, hogy a szakma szentelje meg elsőként az átadóünnepség előtt ezt a szentélyt. A polgármester kiemelte Makó meghatározó kulturális életét, és az örökséget, amelyet tovább kell vinni. Örömét fejezte ki a konferencia témája kapcsán, hiszen mint elmondta, maga az épület megépítése is nagy kihívás volt, a 21. századi kihívásokhoz pedig a szakembereknek jó szolgálatot kívánt.

– Meghatottan állunk itt, és nem véletlenül kértem, hogy a kollégák is álljanak ide mellém, mert igazából hősök vannak itt mellettem. Ez az elmúlt két hónap egy nagyon feszített munkatempót igényelt, hogy a mai napra elkészüljünk, és ez az ő segítségük, odaadásuk nélkül nem valósult volna meg – fogalmazott Szikszai Zsuzsanna, köszönetet mondva a könyvtár munkatársainak, majd egy videón keresztül mutatta be a könyvtár építésének folyamatát, ezt követően a jelenlévőket körbevezette az új könyvtárban.

navigate_before
navigate_next

– A könyvtárak mindig fontosak voltak és mindig fontosak lesznek; ha megnézzük a statisztikát, a kulturális intézmények közül a leglátogatottabbak a könyvtárak. Nem véletlen, hiszen a könyvtárak azok, akik minden generációt kiszolgálnak, minden generáció igényét felmérik, és próbálják a felnőtt igényeknek megfelelően kialakítani a szolgáltatásaikat – mondta el Sikaláné Sánta Ildikó. A Somogyi-könyvtár igazgatója továbbá kiemelte: a 21. században egy könyvtárat rengeteg új kihívás éri, hiszen különböző generációkat kell kiszolgálnia, illetve hangsúlyozta a kis közösségek szerepét, akiknek helyet adhat egy könyvtár.

Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke elmondta: egészen biztos, hogy megint egy mérföldkőhöz érkeztek a könyvtáros szakmában, hiszen nagyon ritkán fordul elő, hogy egy ilyen csodálatos, új épülettel lehet megajándékozni elsősorban az olvasókat, illetve a könyvtárosokat, a szakmának pedig elismerés, hogy ők léphettek be először, és vihetik hírét.

A bibliotéka bejárását követően konferencia vette kezdetét.