Térség Top

Befejezték a földeáki világháborús emlékmű felújítását

Már csak a tereprendezés maradt hátra a felújított földeáki világháborús emlékmű környékén. A hiányos névsort is kiegészítették. Az újraavatást május 23-án délelőtt 11-kor rendezik. A képen az utolsó simítások a névsort tartalmazó gránittáblákon.

Április 23-án kezdődött meg az első és második világháború földeáki áldozatai immár teljes névsorát tartalmazó gránittáblák felhelyezése a a Szent László parkban álló emlékműre. A munkálatok befejeződtek, már csak a tereprendezés maradt hátra.

– Elbontották az emlékmű előtt lévő, neveket tartalmazó táblát, hiszen ezek is felkerültek az új táblára. S a mécsestartót is előre teszik, vissza az eredeti helyére – mondta Hajnal Gábor polgármester.

Az emlékművet május 23-án, délelőtt 11 órakor avatják újra, akkor megszenteli és meg is áldja azt meg Olasz Attila plébános és Kotormán István református lelkész. Avatóbeszédet Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédkórház parancsnoka mond majd.

Az emlékmű felújítását nyolcszázezer forint állami támogatás és a földeáki önkormányzat háromszáznyolcvannégyezer forint önereje biztosította. Az első világháborúban hősi halált halt 245 falubeli emlékére, nagy ünnepség keretében 1926. november 7-én állították föl a templom előtt Pásztor János alkotta hősi emlékművet, melyen Krisztus átkarolja a haldokló katonát.

A hősi emlékművet 1927. november 7-én szentelték meg. Később az emlékműre felkerültek a II. világháborúban elesett hősök nevei is.

Csakhogy az emlékművön olvasható és a temetőben lévő névsor összevetéséből kiderült, hogy vannak olyan nevek, melyek a főtéri emlékművön nem szerepelnek. S melyeket felvéstek rá, azok sincsenek abc-sorrendben. Ennek az oka az, hogy az emlékmű szentelése utáni időkben tisztázódott, hogy sok addig nem ismert helyen tartózkodó helybéli a hadszíntéren vagy hadifogságban vesztette életét, illetve az I. vagy a II. világháború után halt bele a harcokban szerzett sebesülésébe vagy betegségbe.

A mostani felújítással immár teljes lesz a két világégés földeáki áldozatai névsora.