Hírek

A véradás semmivel sem pótolható – ma van a Nemzetközi Vöröskereszt napja

1828. május nyolcadikán született Henry Dunant svájci üzletember, aki 1863-ban, Genfben alapította meg a Nemzetközi Vöröskeresztet, Magyarország 1881-ben csatlakozott a mozgalomhoz. Küldetésük, amelybe a véradások szervezése is beletartozik, a mai napig fontos, hiszen semmivel sem pótolhatóak a vérkészítmények, amely megannyi ember életét menthetik meg.

Henry Dunant svájci üzletember 1859-ben, a solferinói csatatéren látva a negyvenezer halottat és sebesültet, megrendülten kereste a segítségnyújtás lehetőségét. A szomszédos falu lakosaiból önkéntes segélycsapatokat szervezett, amelyek nemzetiségre való tekintet nélkül vettek részt az ápolásban, segítségnyújtásban. E megrendítő élmény késztette Henry Dunant-t arra, hogy javaslatot fogalmazzon meg a háborúk áldozatainak védelmére és kezdeményezze egy segélyszervezet létrehozását. Így indult egy eszme, melynek hatására megalakult a humanitárius mozgalom, a Vöröskereszt – emlékezik meg a Magyar Vöröskereszt weboldalán.

 

A Magyar Vöröskereszt 1881-ben jött létre, mottója: „Emberiességgel a békéért.”

– Első körben a véradások szervezése az, ami a legfontosabb a Vöröskereszt életében, mivel ugye a vérkészítmények semmivel sem pótolhatóak. Próbálunk minél több embert erre buzdítani, hogy bejöjjenek véradásainkra – hangsúlyozta Borbás Ágnes, továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy munkájuk fontos része továbbá az adománygyűjtés is: szerdánként van lehetőség arra, hogy ellátogassanak a makói rászorulók a Vöröskereszt irodájába (Széchenyi tér 7., II/3.), ahol ruhaosztással várják őket.

A Magyar Vöröskereszt makói területi munkatársa portálunknak elmondta: véradásra hétfőnként 9 és 14:30 között, csütörtökön pedig 9 és 13 óra között van lehetőség a Kórház utca 2-es szám alatt a városban. Emellett Makón és a térségben kiszállásos véradásokat is tartanak.

– A héten Apátfalván voltunk, közel harmincan jelentek meg, és köszönthettünk olyan véradót is, aki már több mint százszor nyújtotta segítő karját – számolt be Borbás Ágnes. Mint hozzátette, találkoznak olyan esetekkel is, hogy valaki fél a tűtől, de egy kis bátorítás után segítő karját nyújtja. A férfiak egyébként egy évben ötször, a hölgyek négyszer tudnak vért adni.

– Pitvaros településen Radó Tibor polgármester úr rendszeres véradónk, és bevezetett egy olyan kezdeményezést, hogy az első véradókat, akik életükben először jönnek el vért adni, támogatja 10 ezer forint értékű ajándékkal, és mindig sörrel, illetve egy étkezési utalvánnyal lepi meg a véradókat a mi ajándékainkon felül – fogalmazott Borbás Ágnes.

A legközelebbi véradásra a városnapok keretében kerül sor Makón, május 10-én, a Vállalkozói Kaszinóban, 10 és 14 óra között: