Programok Színes

Táncházzá válik a Makovecz tér szombat délután

A városnapi programsorozathoz kapcsolódva szombaton Makón is megünneplik a Táncház Napját a fürdő előtti téren, ahol a tánc mellett többek között viseletbemutató is várja a résztvevőket.

A Hagyományok Háza által indított országos kezdeményezéshez csatlakozva idén Makón is megünneplik a Táncház Napját. Mint Tóthné Döme Máriától megtudtuk: a táncház a világörökség része lett, május 11-én pedig a Makovecz téren megrendezésre kerülő táncházban a szabad táncé lesz a főszerep, amelyre nemcsak a környező településekről (például Királyhegyesről és Csanádpalotáról), hanem határon túlról is érkeznek; Pécskáról és lehet Temesvárról is jönnek majd, de kortól függetlenül bárki csatlakozhat a táncházhoz.

– Ezzel a rendezvénnyel szerettünk volna csatlakozni Makó város újratelepítésének 320. évfordulójához: azt gondoltunk, hogy ezzel a hagyománnyal, illetve azzal, hogy a népi, és a nemzeti hagyományokat őrizzük, illetve terjesztjük, ezzel méltán kapcsolódhatunk ehhez a nagyvárosi rendezvényhez is – emelte ki a Maros Táncegyüttes művészeti vezetője.

A 13 órakor kezdődő táncházon a résztvevők tanulhatnak felcsíki táncjátékokat, dél-alföldi táncokat és szatmári- és szilágysági táncokat is, a zenéről pedig a Rozsdamaró zenekar gondoskodik, de Csanádpalotáról egy citerazenekar és énekegyüttes is színesíti majd a délutánt.

Nagyné Bálint Szilvia, a Maros Táncegyüttes Baráti Körének elnöke örömét fejezte ki, hogy a jubileumi városnaphoz kapcsolódva valósulhat meg a rendezvény, amelyre mindenkit várnak; táncolni vágyókat és nézőket is egyaránt. Továbbá elmondta: bíznak a hétvégi kedvező időjárásban, rossz idő esetén pedig a pavilon alatt zajlik majd a táncház.