Térség Top

Földeák: kis település, kis bűnözés

Az utóbbi öt év legkevesebb bűncselekményét követték el tavaly Földeákon, A 18 eset zöme vagyon elleni bűncselekmény volt, és jellemzően sötétedés után követték el. A képen a földeáki Szent László szobor. Az ő korában büntetésként levágták a tolvajok kezét.

Igencsak biztonságos településnek számít Földeák, ahogy tavaly csupán tizennyolc bűncselekmény történt – derült ki a makói kapitányságvezetőm a legutóbbi testületi ülésen ismertetett és elfogadott beszámolójából. Palicz András makói rendőrkapitány szépen csokorba is gyűjtötte a konkrét eseteket.

Jellemzően a bűncselekményeket tavaly is az éj leple, azaz sötétedés után vagy éjszaka követték el a faluban. Ezek felderítéséhez a rendőrök jelenléte mellett a községben működő térfigyelő kamerák is jelentős segítséget nyújtottak.

A kapitány a vagyon elleni bűncselekmények közül több példát is hozott. Ezekből szemezgettünk, tanulságképp.

Egy esetben a Szent László parkban egy villanyoszlop betongyámján hagyott őrizetlenül valaki egy hátizsákot. Az alkalom megszülte a maga tolvaját, az akkor még ismeretlen elkövető jött, látott és lopott, s a táskában lévő laptoppal, mobiltelefonnal. Pénztárcával, két bankkártyával és 2000 forint készpénzzel távozott. A zsákmánynak azonban nem sokáig örülhetett. Hiszen a rendőrök gyorsan a nyomára akadtak, s vádemelési javaslattal küldték tovább az ügy iratait a Makói Járási Ügyészégnek.

Az a földeáki sem úszta meg tettét, aki az egyik helyi italmérésben csente el az egyik helybéli vendég farzsebéből kiesett pénztárcáját. Ahelyett, hogy a kezébe nyomta volna, távozott a brifkóval, a benne lévő 92 ezer forinttal, a mit sem sejtő áldozat személyes irataival, bankkártyájával. Hogy a tettes mit gondolhatott, azt nem lehet tudni, csak azt, hogy az egyik közeli élelmiszerboltban otthagyta a tárcát, de előtte kivett belőle 40 ezer forintot. A rendőrség a tettest azonosította, s az ügy iratait vádemelési javaslattal küldte tovább az illetékes Makói Járási Ügyészségnek.

Nem úszta meg az a kerékpártolvaj sem, aki egy tavalyi reggelen ment be egy nyitva hagyott helyi ház kapuján, s a folyosóról meglovasított egy lezáratlan kerékpárt. A tulajdonos a kétkerekű eltűnését csak hazaérve vette észre, s tett feljelentést. Miután a tettes nem tört be, s lezáratlanul hagyott biciklit vitt el, így a nyomozást az ügyben megszüntették, s az szabálysértési eljárásként zárult le.

Forrás: a makói rendőrkapitányság beszámolója

Az a tettes sem maradt ismeretlen, aki az egyik nap délben ellopott az egyik földeáki lakóházból egy vagy több köz- és magánokiratot, és bankkártyát. Az elkövetőt a rendőrök azonosították, s az ügy iratait vádemelési javaslattal küldték meg a Makói Járási Ügyészségnek.

Nem lett meg azonban az a személy, aki felfeszítette az egyik földeáki ház melléképületét, az udvarra nyíló kamra ajtaját, 1000 forint rongálási kárt okozva. Miután a tettes felderítetlen maradt, a nyomozást megszüntették az ügyben.

Elfogták viszont azt, aki két földeákitól kért kölcsön pénzt gázolajra, de kiderült, szándékában sincs visszafizetni az összegeket. Az öt rendbeli csalás ügyében keletkezett nyomozati iratok is a Makói Járási Ügyészség kapta meg.

Nem maradt felderítetlen az sem, hogy ki gyújtott fel tavaly szeptember 23-án 2400 körbála búzaszalmát Földeák és Igás között. A tettest azonosították a nyomozás során, s ellene már vádat is emelt az ügyészség.

A községben tavaly két garázdasági is történt, mindkettő elkövetője ittas volt, illetve a testi sértés is az egyik kocsma előtt történt. Itt a gyanúsított a saját kiskorú lányát ütötte mellkason, annak 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket okozva.