Belföld Hírek

Rakétavédelmi rendszert vásárol Magyarország

A kézifegyvergyártásra kell fókuszálnia a magyar fegyvergyártásnak – mondta az InfoRádiónak a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor hozzátette: az összeszerelés már megindult, emellett idén már a kézifegyverek sorozatgyártása is elkezdődik Kiskunfélegyházán.

Magyarországnak erős, ütőképes honvédségre van szüksége, amely önállóan és a szövetségi rendszerben is képes ellátni feladatait – jelentette ki a miniszter. Benkő Tibor arról is beszélt, hogy már 2020-21 környékén lehet eredménye a közép-hatótávolságú rakétavédelmi rendszer beszerzését szolgáló tárgyalásoknak.

Nem egyedül az amerikaiakkal tárgyalunk, hanem bárkivel, aki erre a pályázatra jelentkezik, és megfelel a kiírásnak – mondta a miniszter.

Benkő Tibor a folyamatban lévő fejlesztésekről elmondta, hogy az összeszerelés után hamarosan megkezdődik a kézifegyverek sorozatgyártása Kiskunfélegyházán.

Pisztoly, géppisztoly, gépkarabély és mesterlövő-, illetve speciális fegyverek készülnek majd a kiskunfélegyházi gyárban. A magyar hadiipar úgy lehet működőképes, ha minden szervezet, amelyik fegyverrel lát el feladatot, magyar gyártmányokat használ – hangsúlyozta a miniszter. Tehát a katonákon kívül a rendőrség, a büntetés végrehajtás és a NAV is a Kiskunfélegyházán gyártott fegyvereket fogja megvásárolni. Mi így kalkuláltunk – mondta a honvédelmi miniszter.

Hozzátette: ha a magyar fegyvergyár két műszakban termel, akkor a hazai igények négy évre stabil megrendeléseket biztosítanak. Ez azonban kevés, hiszen nem csupán 4-5 évre hozzák létre a fegyvergyártó kapacitást, ezért az exportlehetőségeket is ki kell majd használni.

A nemzetközi kereslet alakulását látva ki lehet jelenteni, hogy lesz kereslet a világban a Magyarországon gyártott kiváló és modern fegyverekre – mondta Benkő Tibor.

Forrás: infostart.hu. Borítókép: MTI Fotó/Mészáros János.