Kiemelt hírek Térség

Návay Lajos halálának 100. évfordulójára emlékeztek

Ma éppen száz évvel ezelőtt gyilkolták meg a kiskunfélegyházi pályaudvaron unokabátyjával, Návay Ivánnal és a szentesi főjegyző Kiss Bélával együtt Návay Lajos volt országgyűlési képviselőt, aki a képviselőháznak előbb másod-, majd első alelnöke, végül rövid ideig elnöke volt. Konferenciával és koszorúzással emlékezett rá a térség.

Návay Lajos és Návay Iván földeáki síremlékénél kezdődött ma reggel a megemlékezés, ahol koszorút helyezett el többek között Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, Lázár János a térség országgyűlési képviselője, a Návay család leszármazottai és Földeák, valamint Óföldeák polgármesterei is. Kora délután a megemlékezők koszorúkat helyeztek el a Makón 2016-ban újraállított Návay szoborcsoport előtt is.

 

navigate_before
navigate_next

 

A makói városháza dísztermében a vértanú politikusra konferenciával is emlékeztek, amelyen a budapesti Veritas Történetkutató Intézettől Ligeti Dávid, Újváry Gábor valamint Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató beszéltek Návay Lajosról, koráról, és életművéről is.

Farkas Éva Erzsébet köszöntőjében kiemelte, a Návay Lajos emléknapot azzal a céllal indították útjára, hogy az utánunk következő nemzedékek soha ne feledjék szülőhelyük történetét, benne egy olyan politikus történetét, akinek életére és tragédiájára csak büszkeséggel tekinthetünk vissza. A polgármester kiemelte: az egykori Návay szoborcsoport újraállításának jelentősége átlépte Makó és a térség határait is.

– Návay Lajos példát és legfőképpen értéket adott Makónak, értéket adhat ma is mindannyiunknak. Olyan ember, aki mindig a közérdek előmozdításán dolgozott, aki életét adta barátaiért, az általa vallott, és hirdetett eszmékért szenvedte el a vértanú halált a tanácsköztársaság idején. Értékrendszere ma is iránytű lehet, sokszor magából kifordult világunknak. –  hangsúlyozta Farkas Éva Erzsébet.

 

navigate_before
navigate_next

 

A konferencia záró gondolatait az Országgyűlés alelnöke mondta el. Jakab István kiemelte, annak a hitnek kell vezéreljen bennünket, hogy voltak és vannak olyan államférfiak, akik alázattal szolgálták nemzetüket, ilyen volt Návay Lajos is és Tisza István is.

– Az ő áldozatuk, az ő sorsuk legyen örök példa előttünk, és legyen a jövő nemzedéke számára is egyértelmű, hogy élni itt a Kárpát-medencében, hazát építeni elkötelezetten, mély meggyőződéssel lehet igazán. – emelte ki az Országgyűlés alelnöke.