Térség Top

Csütörtökön és pénteken nem lesz ügyfélfogadás a nagylaki községházán

Az orvosi rendelő 52-53 négyzetméteres bővítésére és orvosi eszközök vásárlására pályázik Nagylak, döntött róla mai ülésén a helyi képviselő-testület. A képviselők zöld utat adtak a Székkutasi Tömegsport Clubnak, hogy az pályázzon a nagylaki műfüves pálya építésére. Csütörtökön és pénteken cserélik a községháza nyílászáróit, így ezeken a napokon nem lesz ügyfélfogadás.

Az ülésen Balogh Róbert alezredes, a makói tűzoltóság parancsnoka, a Katasztrófavédelmi igazgatóság beszámolója szóbeli kiegészítésében elmondta: a makói hivatásos tűzoltóság területén összesen 390 esetből 4 volt Nagylakon, december 16-án még csak egynél tartottak. Pacsirta utcai omlásveszély, ezt még a 2017-es szélvihar következménye. December 16-án a határátkelőn elakadt egy kamion, 17-18-án pedig a terminálokon bontotta meg a világítótetőket a szél. Tűz nem volt tavaly a faluban. Balogh Róbert megköszönte a hivatal segítő munkáját, s elmondta, január 1-jével a Katasztrófavédelem vette át a magánszemélyek kéményseprési munkáit, őket a 1818-as szám 9-es menüpontján lehet megrendelni. A kéményseprés a lakosságnak évente egyszer ingyenes. A korábbi szegedi céges kéményseprők immár a katasztrófavédelem színeiben dolgoznak tovább.

Locskai Zoltán és Balogh Róbert

Locskai Zoltán polgármester azt mondta, kicsi borúlátó, hiszen a kéményseprők korábban házról-házra jártak. Most, hogy az ügyfélnek kell jeleznie a kéményseprés iránti igényét, gyanítja, kevesen teszik majd meg. Azt kérdezte: lehet-e kijelölt napokon végigjárniuk a kéményseprőknek a falut? Balogh Róbert ezt nem rossz ötlet, s szerinte Nagylakon még elképzelhető is, a kevés ingatlanszám miatt. A kéményseprés menetéről tájékoztató anyagot ígért Nagylaknak A tájékoztatót a testület elfogadta.

A képviselők módosították korábban elfogadott a munkatervüket, miután a civil szervezetek pályázatait folyamatosan bírálták el, hiszen korábban döntöttek róla, hogy azok folyamatosan nyújthatnak be támogatás iránti kérelmüket. Locskai Zoltán elmondta: a nyugdíjas klub fizetési meghagyást adatott ki a NAV büntetést okozó korábbi könyvelő ellen. Így büntetést a végrehajtó annak a fizetéséből vonják majd le. A nyugdíjas klub szeptemberben bált akarnak rendezni, ehhez kell, hogy ne tartozzanak a NAV-nak, hogy önkormányzati támogatást kaphasson.

A polgármesteri tájékoztatóban elhangzott: a művelődési ház szobor előtti terültén parkolót építenének, térkő a járda helyett, s a belső udvart is rendbe szeretnék tenni. Felmérték, beárazták a vállalkozók, de a Magyar Falu Programban nem lehet ezekre pályázni. Az orvosi rendelő 52-53 négyzetméteres bővítésre pályáznak, az emeleten és végrehajtják a a rendelő tetőszerkezete teljes azbesztmentesítését. 3 milliót lehet orvosi eszközre pályázni, az orvosok választották ki a listából, mi kellene. Az bővítés tervezése folyamatban van. A tájékoztatót a testület elfogadta.

A testület a Kendergyár utca 6. alatti 109 és 34 négyzetméteres önkormányzati ingatlanokra kiírt pályázatot eredménytelenné nyilvánította, s új pályázatot írtak ki rá. A nagyobb kikiáltási ára 1 millió, míg a kisebbé 410 ezer forint. A két lakásban élőknek elővásárlási joguk van rá. Locskai Zoltán elmondta, nem az a cél, hogy a lakókat kitegyék onnét. A testület elfogadta az előterjesztést. Az új pályázatot július 31-ig lehet benyújtani.A testület hozzájárult, hogy légkábel építésekor önkormányzati területet is igénybe vegyenek a kivitelezők.

A testület elfogadta a szociális célú normatíva felhasználásáról szóló beszámolót.A Magyar Falu Program keretében meghirdetett MFP-NHI/2019 kódszámú „A nemzeti és helyi identitástudat erősítése” című pályázati kiírásra pályázatot nyújt be a falu. Ez a Nyárfa sor 9. és a Maros utca 48. számú ingatlanokban fűtéskorszerűsítés, eszközbeszerzés megvalósítására, és közösségszervező személy alkalmazásának bértámogatására. Ez a Dózsa György Művelődési Ház fűtéskorszerűsítését, a nagyterembe való székek beszerzését, valamint közösségszervező személy alkalmazásának bértámogatását (max. 1 év időtartamra.), illetve a Maros utca 48. szám alatti tornaterem fűtéskorszerűsítését jelenti. 100 százalékos támogatásra pályáznak. A művelődési házban a fűtéskorszerűsítés a radiátorcserét jelenti, ahol nincs ott is lesz kettő. A vegyes tüzelésű mellé betennének egy gázkazánt is. A nagyszínpadra is radiátort tennének, mert nagyon hideg van a színpadon. Italhűtőt és fénymásolót is vásárolnának. És étkészletek számát a jelenlegi 40-50-et 200-ra bővítenék.

A testület döntött arról is, hogy az önkormányzatnak jelképes összegért felajánlott Nagylak belterület 252 helyrajzi számú ingatlanért 50 ezer forintot ad. Több mint 3000 négyzetméteres területhez jut így az önkormányzat. A polgármester a műfüves labdarúgó pálya tervezett kialakításával kapcsolatban elmondta, a Nagylaki Futball Club felszámolás alatt áll, így az már nem pályázhat rá, ahogy az önkormányzat nem. A Székkutasi Tömegsport Club azonban pályázna a nagylaki műfüves pályaépítésre. Az anyagi vonzatai a nagylaki önkormányzatot terhelik, a 30 százalékos önerő a nagylaki költségvetésben a rendelkezésre áll. 52 millió, 36 millió 33 milliós pályaépítési pályázatot is kapott már a kutasi klub, azonos műszaki tartalommal. A játszótér melletti kis focipályán épülne. Ha minden jól megy, szeptemberben épülne meg a 20×40 méteres pálya, palánkkal és világítással. A pálya kezelői jogai és költségei Nagylakot illetik.

A képviselők döntöttek arról, hogy felkérik a pályázat benyújtására a székkutasi klubot.Locskai Zoltán polgármester elmondta, holnap kezdődik meg a községháza felújítása, csütörtökön és pénteken cserélik a községháza nyílászáróit, így ezeken a napokon nem lesz ügyfélfogadás. A felújítás azonban nem zavarja majd az európai parlamenti választást. A szavazókör a községházán működik majd.