Hírek Külföld

Törökországban is „sikeres” a migránskártyaprogram

Becslések szerint már több mint kétmillió ember kaphatott pénzt az Európai Uniótól névtelen bankkártyákon, mivel Görögország mellett Törökországban is ez az egyik formája a menedékkérők ellátásának. Az unió brüsszeli vezetése szerint nagyon sikeres ez a módszer, a magyar kormány azonban óriási biztonsági kockázatot lát az anonim kártyákra utalt eurómilliárdokban, hiszen a terrorgyanúval Magyarországon letartóztatott szír férfi is kapott uniós pénzeket – idézte a hirado.hu az M1 Híradójában elhangzottakból.

Piros színű, szerepel rajta Törökország és az Európai Unió jelképe is és egy számsor látható rajta, név azonban nem. Így néz ki az úgynevezett „Vörös Félhold Kártya”, amelyen a Törökországban várakozó menedékkérők kapnak pénzbeli segélyt.

A támogatási formáról még 2016-ban, az EU-Török megállapodással született döntés. 2018 elejéig pedig már mintegy csaknem másfél millió embert értek el vele.

Az Emergency Social Safety Net, vagyis a Szükséghelyzeti Szociális Védőháló nevű program működteti. Magyar nyelvű honlapjukon úgy fogalmaznak: a menekültek minden hónapban egy fix összeget kapnak és a pénzt bármire elkölthetik:  élelmiszerre, üzemanyagra, lakbérre, vagy akár gyógyszerre is.

A programmal a menedékkérők is elégedettek. Ez derül ki a népszerűsítő kisfilmből is, amiben a migránsok bemutatják, hogyan szoktak például bevásárolni a piros színű kártyákkal.

A Török Vörös Félhold szervezet elnöke korábban a török hírügynökségnek beszélt a kártya sikerességéről. Úgy fogalmazott: a kártya tulajdonosainak száma átlépte az elsődleges célként kitűzött 1 millió 300 ezer főt, a program pedig 2020-ig pedig biztosan folytatódik.

A jelentésekből pedig az is kiderül, a kártya nem csak vásárlásra, hanem készpénz-felvételre is alkalmas.

A Híradónak nyilatkozó nemzetközi jogász szerint azon túl, hogy a kártyák névtelenek – így nem lehet pontosan tudni, kihez kerülnek – , kockázatot jelent az is, hogy a hatóságok nem tudják ellenőrizni a rajtuk lévő pénz útját.

A név nélküli migránskátyák ügyére tavaly novemberben hívta fel a figyelmet a balkáni sajtó. Ekkor az ENSZ és az Európai Unió illetékesei is úgy reagáltak: ilyeneket csak Görögországban kapnak a menedékkérők, és kizárólag ott tudják használni őket.  Csakhogy az M1 stábja Bosznia-Hercegovinában is talált a név nélküli kártyákból. A néhány hete Magyarországon elfogott Hasszán F.-nek is volt ilyen kártyája. A terrorizmussal gyanúsított szír férfi ezen havonta nagyjából ötszáz eurónyi, vagyis mintegy 150 ezer forint segélyt kapott.

Ennek ellenére az unió vezetése sikeresnek tartja a kártyaprogramokat, arról pedig, hogy nemcsak Görögországban hanem Törökországban is működik ilyen, a múlt héten Frans Timmermans az Európai Bizottság alelnöke is beszélt.

Ennek a politikai és biztonsági kockázatai beláthatatlanok. A név nélküli bankkártyák biztonsági kockázatot jelentenek és jogellenesek is – erről beszélt a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en.

Bakondi György elmondta: eddig több mint két millióan kaptak névtelen migránskártyát, és mintegy 500 milliárd forintnak megfelelő eurót költöttek el. Szerinte ez jelzi, hogy az unió nem megállítani, hanem legalizálni akarja a migrációt, Magyarország viszont nem ért ezzel egyet, és azt sürgeti, hogy a segítséget vigyék oda, ahol a problémák vannak.