Térség Top

Zöld utat (és pénzt) kaptak az apátfalvi cigányok rendezvényei

Előbb csúnyán lepontozták, majd a megye legtöbb pontját kapta a szakminisztériumtól az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat idei pályázata. Érdemes volt fellebbezniük az első döntés után.

Korábban a maximális 100-ból 97-et is elért, ám az idén, az első körben csúnyán lepontozta a minisztérium az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat pályázatát. A kapott 28 pont után olyan kevés támogatás járna, hogy gyakorlatilag szinte semmilyen programot nem tudnának rendezni – panaszolta Károlyi Sándor, a nemzetiségi önkormányzat vezetője.

2017-ben már előfordult ilyen, ami most. Alaposan lepontozta az EMMI az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat pályázatát. Az elérhető maximális 100 pont helyett most csak 28-at kaptak. Ez két éve még 31 pont volt, igaz akkor a minisztérium 97 pontra korrigálta a pályázat minősítését. A nemzetiségi önkormányzatok két fajta támogatást kapnak az emberi erőforrás minisztériumtól. Az általános működési támogatás mindegyiknek jár, feladat alapú támogatásra azonban pályázni kell. Ez utóbbinak köszönhetően számos, közkedvelt programot szervezett tavaly is az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat. Az első körben 28 pontosra értékelt pályázatukra olyan kevés pénzt kapnának, hogy nem tudnák megrendezni a közkedvelt programjaikat. Ezt nemrégiben panaszolta el portálunknak Károlyi Sándor.

A helyi a cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke a pályázat első körben született pontszáma miatt Lázár Jánoshoz, a térség országgyűlési képviselőjéhez fordult segítségért, aki azt javasolta, hogy kérjenek jogorvoslatot.  Megtették, nem is akármilyen eredménnyel.

– Felülbírálta az EMMI a feladatalapú támogatással kapcsolatos pályázatunkkal kapcsolatos észrevételünket, s erre a korábbi 28 helyett 71 pontot kaptunk. A megyében így a mi pályázatunk lett a legsikeresebb – mondta Károlyi Sándor. A cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke hozzátette: ezt az eredményt reálisnak tartja, hiszen alaposan dokumentálták pályázatukban, hogy tavalyi milyen sikeres rendezvényeket tartottak.

– A kisebbségi önkormányzat a sikeres pályázat tudatában döntött arról, hogy az idén is megrendezi a korábbi esztendők sikeres programjait, a XIX. Marosmenti Kulturális Találkozót, a gyermeknapot a Családok Éve égisze alatt, tavaszköszöntő ünnepségünket, Hajdúszoboszlón táboroznak majd a tanodások a szüleikkel, mintegy 50-en. Ezért is nagyon örülök, hogy átnézték és reálisan értékelték a pályázatunkat, mert így minden tervezett programunkat meg tudjuk majd valósítani, az elnyert 1,8 milliós központi, és 700 ezres, az apátfalvi önkormányzattól kapott támogatásból – fűzte hozzá.