A húsvétvasárnap történt Srí Lanka-i terrortámadás felelőseinek kilétéről megoszlanak a szakértői vélemények, ám abban egyetértenek, hogy az iszlám radikalizmus oly mértékben elhatalmasodott, hogy bárhol és bármikor számítani lehet a megjelenésére – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő csütörtökön a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A már 359 áldozatot követelő, öt napja történt terrorcselekményt az Iszlám Állam vállalta magára, de csakúgy mint a korábbi merényleteknél, ez most sem bizonyítható, így hozzáértők szerint a szervezet ezzel csak ereje meglétének látszatát szeretné kelteni.

A Srí Lanka-i kormányszóvivő a merénylet elkövetését egy helyi iszlamista csoportosulás tagjainak tulajdonítja, ám egyes szakértők szerint a támadás túl nagy szervezettséget igényelt ahhoz, hogy egy helyi csoport azt egyedül véghez vihesse – hangzott el a műsorban.

Április 4-én Srí Lankát az amerikai és az indiai titkosszolgálat is figyelmeztette a készülő támadásra. Horváth József szerint két oka lehetett annak, hogy az információ birtokában sem akadályozták meg a merényletet. Az egyik, hogy az elnök és a kormányfő, illetve annak támogatói között bizalmatlanság alakult ki, ezért a Srí Lanka-i fegyveres erők és testületek nem egységesen követték a két hatalmi központ utasításait.

A másik ok abban rejlik, hogy egy illetékes szándékosan nem osztotta meg az információt, feltételezhetően azért, mert az iszlám terrorizmus pártolója. Az egyre erőteljesebben jelen lévő iszlám radikalizmus a világ legkülönbözőbb pontjain üti fel a fejét, ezért hatványozottan fontos, hogy a titkosszolgálatoknál a belső összetartó erő meglegyen.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest